در این نوشته می خوانید:
اگر از آخرین زمان بررسی و چکآپ دندانپزشکی شما بیش از شش ماه گذشته است، نتیجه مطالعه جدید محققان شاید شما را ترغیب کند تا آن ملاقات را همین حالا رزرو کنید. محققان دریافتند که افرادی که عفونت پنهان دندان دارند با خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی نیز مواجه هستند.
در حالی که بیشتر عوامل خطرزای شایع در مشکلات قلبی شناخته شده است (چاقی، سیگار کشیدن، فشار خون، کلسترول بالا)، اکثر مردم از این که سلامت دندان آنها چه نقشی در بیماری قلبی می تواند داشته باشد آگاه نیستند. بیماری های قلبی عامل اصلی مرگ و میر در مردان و زنان در جهان هستند. بیماری عروق کرونر (CAD، انسداد شریان قلب) متداول ترین شکل بیماری قلبی است که به دلیل ایجاد پلاک در عروق کرونر ایجاد می شود و منجر به کاهش جریان خون به قلب می گردد.
فاکتورهای خطرساز بیماری های قلبی شامل چاقی، عدم تحرک جسمی، سیگار کشیدن، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت است. در عین حال، محققان به طور جدی پیشنهاد می دهند که بهداشت ضعیف دندان نیز باید به این لیست اضافه گردد. در سال گذشته، مطالعه ای که در Infection and Immunity انتشار یافت نشان داد که باکتری درگیر در بیماری التهاب لثه نیز ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. همچنین محققان دانشگاه هلسینکی فنلاند از ارتباط بین عفونت ریشه دندان و بیماری لثه که به عنوان بیماری پریودنتیت شناخته می شود و منجر به افزایش خطر برای ابتلا به سندرم حاد عروق کرونر (ACS) می گردد، خبر داده اند.
پریودنتیت اپیکال یک بیماری است که با ضایعات التهابی پالپ مشخص می شود که بیشتر در اثر عفونت ایجاد می گردد. پوسیدگی دندان متداول ترین علت پریودنتیت اپیکال است. با وجود اینکه این بیماری می تواند باعث درد شود، ممکن است بیمار تا مدت ها پیش از بروز عفونت دردی حس نکند، این بدین معناست که برخی از افرادی که به پریودنتیت اپیکال مبتلا هستند هنوز از این امر آگاه نیستند. اغلب موارد از طریق عکسبرداری اشعه X آشکار می شوند. علاوه بر بیماری های قلبی، مشکلات دهان و دندان می تواند به دیابت، سکته مغزی، آلزایمر و حتی عوارض حاملگی منجر شود. اینها فقط برخی از دلایلی است که باعث درک اهمیت مراقبت از بهداشت دهان و دندان و مراجعات منظم به دندانپزشک می شود.
دو نوع عفونت دهان وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد: عفونت دندان و عفونت لثه.
پریودنتیت اپیکال نوعی آبسه ریشه دندان است. علت عفونت دندان پوسیدگی و باکتری ها هستند. باکتری های موجود در دهان، به قند موجود در غذاهایی که می خوریم حمله می کنند. در این فرآیند، یک اسید ایجاد می شود که مینای دندان را تجزیه می کند. وقتی پوسیدگی و باکتری ها به عصب وارد می شوند، باعث ایجاد التهاب و عفونت دندان می شوند. در نتیجه فرد یک آبسه دردناک را تجربه می کند.
توجه به این نکته مهم است که اکثر افراد تا زمانی که پریودنتیت اپیکال در وضعیت پیشرفته قرار نگیرد، دچار آبسه و در نتیجه درد نمی شوند. این یعنی که بیمار می تواند عفونت نهفته داشته باشد و متوجه آن نشود. مطالعات انجام شده در دانشگاه هلسینکی نشان می دهد که در حالی که بیماری در این مرحله نهفته است، هنوز هم خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
بیماری لثه و عفونت لثه نیز می تواند یک عامل مؤثر در بیماری های قلبی باشد. اگرچه برخی از افراد بیماری التهاب لثه را جدی نمی گیرند اما التهاب لثه یک بیماری جزئی نیست. حتی اگر در خفیف ترین سطح بیماری التهاب لثه باشید، این بدان معنا نیست که بیمار نباید نگران آن باشد. التهاب لثه می تواند به سرعت و به راحتی پیشرفت کند. خوشبختانه، در اولین مرحله بیماری التهاب لثه امکان بازگشت وجود دارد، در حالی که در سایر مراحل این امر به سادگی امکان پذیر نیست.
بیماری التهاب لثه هنگامی اتفاق می افتد که باکتری ها از طریق پلاک و تارتار در زیر لثه ها رشد می کنند. پلاک ماده سفید و چسبنده ای است که با مسواک زدن دندان های خود آن را از بین می بریم. با این حال، اگر پلاک به خوبی یا به طور کلی حذف نشود، می تواند سفت و سخت شود و به تارتار تبدیل شود. وقتی پلاک و تارتار در زیر خط لثه به وجود بیآیند، بافت لثه ملتهب و تحریک می شود. بیمارانی که به بیماری التهاب لثه مبتلا هستند، معمولاً حساسیت لثه، درد و خونریزی را تجربه می کنند. برای درک این موضوع فلزی را در انگشت خود تصور کنید! تا زمانی که خارج نشود شما احساس ناراحتی می کنید و اگر برداشته نشود، سرانجام عفونت ممکن است گسترش یابد. این مشابه بیماری التهاب لثه است.
با پیشرفت بیماری پریودنتال، لثه ها نیز مانند استخوان می توانند از دندان عقب نشینی کنند و تحلیل روند. در نتیجه دندان های شما سست خواهد شد که احتمالاً نیاز به کشیدن آن ها خواهید داشت. اقدامی سریع برای بیمارانی که مبتلا به بیماری التهاب لثه و یا عفونت لثه هستند ضروری است. بیمار باید فوراً به دنبال معالجه باشد. نه تنها بیمار در معرض خطر از دست دادن دندان ها است، بلکه التهاب و باکتری های مرتبط با بیماری های لثه در نهایت می توانند به قلب آسیب برساند.
سندرم حاد عروق کرونر ۲٫۷ برابر بیشتر در بین بیمارانی که عفونت دندان یا ریشه درمان نشده دارند، در مقایسه با بیماران فاقد این مشکل است. این مطالعه با همکاری مرکز قلب و ریه در بیمارستان دانشگاه هلسینکی در بخش بیماری های دهان و فک و صورت دانشگاه هلسینکی انجام شد و نتایج این تحقیقات دندانپزشکی نشان داد که عفونت دندان یا پریودنتیت اپیکال یک واکنش دفاعی بدن در برابر عفونت دهان و دندان است. پوسیدگی شایع ترین علت عفونت ریشه دندان است.
محققان همچنین دریافتند که بیماران مبتلا به پریودنتیت اپیکال دارای سطح بالاتری از آنتی بادی های موجود در خون خود هستند. این نشان می دهد که عفونت های دهانی سایر قسمتهای بدن را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.در این تجزیه و تحلیل آماری عواملی نظیر سن، جنسیت، استعمال دخانیات، دیابت نوع ۲، شاخص توده بدنی، پریودنتیت و … نیز در نظر گرفته شده اند.
بیماری های قلبی و عروقی موجب بیش از ۳۰ درصد مرگ و میرها در سطح جهان هستند. می توان با رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، ورزش و سیگار نکشیدن از بروز این بیماری ها جلوگیری کرد. با توجه به سلامت قلب، باید اقدامات لازم برای جلوگیری یا درمان عفونت دندان و دهان انجام شود، زیرا این بیماری ها بسیار رایج و غالباً بدون علامت هستند. درمان ریشه عفونی دندان خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد، اما با این حال تحقیقات بیشتری لازم است. به منظور محافظت از سلامت قلب، پزشکان پیشنهاد می کنند که افراد برای جلوگیری یا درمان انواع عفونت دندان، که غالباً بدون علامت هستند، باید راهکارهای جدی را اتخاذ کنند و مرتبا به دندانپزشک خود مراجعه کنند.
اکنون با درک بیشتری از این موضوع که سلامت کلی بدن غالباً به سلامت دندان ها بستگی دارد، مراقبت از دندان و لثه خود را به لیست کارهایی که هر روز انجام می دهید اضافه کنید تا بدن خود را سالم و قوی نگه دارید.