در این نوشته می خوانید:
تصور کنید در حال لذت بردن از یک وعده غذایی خوشمزه هستید، از طعم های آن لذت می برید و ناگهان احساس می کنید که یک توده عجیب در گونه تان ایجاد شده است. وحشت به سراغتان می آید – آیا ممکن است سرطان باشد؟ در حالی که سرطان دهان یک نگرانی جدی و یکی از کشنده ترین بیماری های دهان است، تصورات غلط زیادی در مورد این بیماری در اطراف وجود دارند که می توانند منجر به سردرگمی و حتی تأخیر در تشخیص و درمان شوند. در این مقاله به برخی از رایج ترین افسانه هایی می پردازیم که درباره سرطان دهان وجود دارند.
برخی افراد معتقدند که سرطان دهان یک بیماری نادر است و بعید است که به آن مبتلا شوند. با این حال، سرطان دهان آنقدرها هم که فکر می کنید نادر نیست، زیرا در بین سرطان های شایع در سراسر جهان قرار دارد. در واقع، انتظار می رود امسال تقریباً ۵۸۴۵۰ نفر در ایالات متحده به سرطان دهان و حلق مبتلا شوند.
سرطان دهان نادر است.
یکی دیگر از تصورات غلط رایج این است که سرطان دهان فقط در بزرگسالان مسن رخ می دهد. اگرچه درست است که خطر ابتلا به سرطان دهان با بالا رفتن سن و پس از ۵۰ سالگی افزایش می یابد، اما همه اشکال این بیماری با سن مرتبط نیستند و می تواند افراد جوان تر، از جمله افراد بیست و سی ساله را نیز تحت تأثیر قرار دهد. تعداد فزاینده ای از جوانان به دلیل ارتباط احتمالی بین سرطان و اشکال مقاربتی ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به این بیماری مبتلا می شوند.
سرطان دهان می تواند در هر سنی ایجاد شود، به همین دلیل دندانپزشکان به طور مداوم به بیماران خود آموزش می دهند و توصیه می کنند که صرف نظر از سنشان، از علائم و نشانه های آن آگاه باشند. تشخیص زود هنگام، کلید درمان موفقیت آمیز و نتایج بهتر است.
یکی از فراگیرترین افسانه ها در مورد سرطان دهان این است که فقط افراد سیگاری را تحت تأثیر قرار می دهد. در حالی که درست است که مصرف نیکوتین و دخانیات یک عامل خطر اصلی برای سرطان دهان است و مصرف دخانیات، از جمله سیگار کشیدن و فرو بردن یا جویدن تنباکو، خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهد، اما تنها عامل خطر نیست. در واقع، افراد غیرسیگاری نیز می توانند به دلیل عوامل دیگری مانند مصرف زیاد الکل، عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ژنتیک و سیستم ایمنی ضعیف، به سرطان دهان مبتلا شوند.
میزان ابتلا به سرطان دهان در مردان، بویژه افراد ۵۰ سال به بالا، بیشتر است. بنابراین، مرد مسن بودن خطر ابتلا را افزایش می دهد. علاوه بر این، بخش قابل توجهی از سرطان های ثانویه دهان هستند، به این معنی که از قسمت دیگری از بدن سرچشمه می گیرند و به دهان گسترش می یابند.
برخی افراد معتقدند که سرطان دهان اجتناب ناپذیر است و هیچ کاری برای کاهش خطر ابتلا به آن نمی توانند انجام دهند. با این حال، چندین گام وجود دارند که می توانید برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان دهان بردارید. با اجتناب از مصرف دخانیات و ترک سیگار، محدود کردن مصرف الکل، خوردن میوه و سبزیجات بیشتر مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم و کلم بروکسل، و رعایت بهداشت دهان و دندان می توانید خطر ابتلا به سرطان دهان را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. برای کاهش خطر ابتلا به گونه های مرتبط با سرطان HPV، رابطه جنسی ایمن داشته باشید و برای تشخیص و درمان زود هنگام مشکلات، غربالگری منظم می تواند به کاهش خطر و حفظ سلامت شما کمک کند. قرار گرفتن در معرض آفتاب را محدود کنید. قبل از رفتن به بیرون از منزل، و برای محافظت از لب ها در برابر آفتاب همیشه از بالم لب با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید.
برای پیشگیری از سرطان دهان هیچ کاری نمی توان انجام داد.
غربالگری سرطان دهان بخشی از هر معاینه جامع دندانپزشکی افراد بزرگسال است. دندانپزشک شما دهان، زبان، گلو و غدد لنفاوی شما را از نظر هرگونه توده، زخم یا تغییر رنگ معاینه می کند. این غربالگری غیرتهاجمی است و شامل اشعه نمی شود. هیچ هزینه اضافی وجود ندارد. اگر دندانپزشک شما علائمی از سرطان پیدا کند، بیوپسی انجام می دهد یا شما را به متخصص ارجاع می دهد.
انواع سرطان های زبان، گونه ها و لب ها معمولاً به راحتی قابل تشخیص هستند. با این حال، انواع سرطان دهان و گلو مرتبط با HPV که در نواحی سخت و غیر قابل تشخیص مانند لوزه ها، غدد لنفاوی، کف دهان، زیر زبان و پشت گلو رخ می دهند، ممکن است برای مدت طولانی مورد توجه قرار نگیرند. توجه داشته باشید که سرطان ها در این نواحی کمتر قابل توجه، به طور قابل توجهی در میزان مرگ و میر و عوارض جهانی نقش دارند. این امر مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینات را بسیار مهم می کند. تشخیص و درمان زود هنگام می تواند به جلوگیری از سرطان قبل از گسترش آن کمک کند و امید به زندگی شما را افزایش دهد.
در حالی که ممکن است تشخیص این سرطان ها برای شما چالش برانگیز باشد، دندانپزشکان آموزش دیده اند که آنها را به عنوان بخشی از روال معمول خود شناسایی کنند. بنابراین، معاینات منظم دهان و دندان اکیداً توصیه می شوند. علاوه بر این، بسیار مهم است که علائم هشدار دهنده سرطان دهان را نادیده نگیرید و در صورت مشاهده هر چیز غیر معمولی، به پزشک مراجعه کنید.
در حالی که برخی از موارد سرطان دهان می توانند باعث درد و ناراحتی شوند، اما همه آنها اینطور نیستند. در واقع، بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دهان در مراحل اولیه بیماری هیچ علامتی ندارند.
سرطان دهان می تواند به روش های مختلفی از جمله تغییرات در ظاهر دهان، گلو یا لب ها، مشکل در بلع یا صحبت کردن، گلو درد مداوم و کاهش وزن بی دلیل بروز یابد. توجه به هرگونه تغییر در سلامت دهان و دندان و مراجعه به پزشک در صورت مشاهده هر چیز غیر معمول ضروری است.
در حالی که سرطان دهان می تواند یک بیماری جدی و بالقوه تهدیدکننده زندگی باشد، اما می توان آن را با موفقیت درمان کرد، بخصوص اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود. میزان بقاء پنج ساله برای سرطان دهان در مراحل اولیه بیش از ۸۰% است. معاینات منظم دندانپزشکی و خودآزمایی بهترین سلاح شما برای تشخیص زود هنگام آن است.
برخی از بیماری های مزمن، از جمله سرطان دهان، می توانند ارثی باشند. اگر یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا شده باشد، ممکن است خطر ابتلای شما به آن افزایش یابد. با این حال، این بدان معنا نیست که شما محکوم به ابتلا به آن هستید.
با به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض عوامل خطر، می توانید احتمال ابتلا به سرطان دهان را کاهش دهید. همچنین، غربالگری منظم برای افرادی که سابقه خانوادگی سرطان دهان دارند بسیار مهم است، زیرا امکان تشخیص و درمان زود هنگام را فراهم می کند.
اگر ارثی باشد، حتماً به آن مبتلا می شوم.
علائم شایع سرطان دهان عبارتند از:
اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید، توصیه می شود در اسرع وقت غربالگری سرطان دهان را انجام دهید.