در این نوشته می خوانید:
تنباکو مشکل شماره یک سلامت عمومی است که قابل پیشگیری می باشد اما می تواند منجر به مرگ زودرس هزاران نفر در سراسر دنیا شود. تعداد مرگ هایی که در نتیجه مصرف انواع فراورده های تنباکو اتفاق می افتند پنج برابر تعداد مرگ هایی است که در نتیجه حوادث ناشی از رانندگی، خودکشی، و ایدز رخ می دهند.
دود سیگار، سیگار برگ، و پیپ تمام بافت های زنده ای که از کنار آنها عبور می کند- دهان، زبان، حلق، مری، مجاری تنفسی، ریه ها، و معده- را مورد حمله قرار می دهد. در نهایت، فراورده های جانبی نیکوتین و توتون و تنباکو به مثانه، لوزالمعده، و کلیه ها می رسند. بنابراین، افراد سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی هستند که سلامتی را تهدید می کنند، از جمله بیماری های قلبی، بیماری مزمن ریه، سکته، و سرطان های ریه، دهان، گلو، مری، مثانه، و لوزالمعده.
کاملاً مشهور است که کشیدن سیگار با گسترش سرطان ریه و بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارد، و شواهد زیادی وجود دارند مبنی بر اینکه تأثیر قابل توجهی روی سلامت دهان و دندان ها دارد. کشیدن سیگار می تواند اثرات منفی زیادی روی دهان داشته باشد، از جمله لک شدن دندان ها و ترمیم های دندامی، کاهش حواس بویایی و چشایی، گسترش بیماری های دهانی مانند کام سیگاری، ملانوز سیگاری ها، زبان پوشش دار، بیماری های دندانی، شکست ایمپلنت های دندانی، سرطان و پیش سرطان دهان. از دیدگاه کیفی، بدیهی است که مورد دوم جدی ترین اثر مربوط به تنباکو روی دهان است. با این حال، از نظر کمی، اهمیت آن به بیماری پریودنتیت ارتباط داده شده است، که بخش قابل توجهی از جمعیت را تحت تأثیر قرار داده است، و در طول سال های اخیر توجه زیادی به نرخ بقای ایمپلنت های دندانی کاشته شده منعطف شده است. دندانپزشکان نقش مهمی در جلوگیری از تأثیرات مضر سیگار کشیدن روی دهان ایفا می کنند، و متعاقباً مشاوره کشیدن سیگار مانند کنترل پلاک و توصیه های تغذیه ای، باید بخشی از شغل دندانپزشک باشد.
از نخستین باری که در دهه ۱۹۵۰ این شبهه بوجود آمد که بین سیگار کشیدن و سرطان ریه ارتباط وجود دارد، مطالعه انجام شده حاکی از این بود که یک ارتباط علیتی بین سیگار کشیدن و مرگ ناشی از بیماری های عمده وجود دارد، از جمله سرطان ریه و دیگر انواع سرطان ها، بیماری های تنفسی، مانند بیماری انسدادی ریوی، بیماری عروقی، و زخم معده. دندانپزشکان به عنوان بخشی از سیستم مراقبتی دندانپزشکی، توجه آشکاری به این بیماری ها دارند، اما می توان ادعا کرد که سایر اعضای سیستم مراقبت های پزشکی نقش های مهم تری در رابطه با این موارد دارند، زیرا بسیاری از بیماری ها با استعمال دخانیات ارتباط دارند. با این حال، از آنجا که شواهد گسترده ای وجود دارند که کشیدن سیگار تأثیرات قابل توجهی روی سلامت دهان دارند، بی دلیل نیست که دندانپزشکان باید نقش مهمی در پیشگیری از تأثیرات مضر سیگار کشیدن روی بافت های انسان به طور کلی، و بویژه بافت های دهان ایفا کنند.
تأثیرات دهانی سیگار کشیدن می توانند دامنه وسیعی داشته باشند، از لکه های بی ضرر دندان ها و ترمیم های دندانی گرفته تا بیماری های جدی مانند سرطان دهان. از نظر کیفی، کاملاً بدیهی است که مورد اخیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا نرخ بقای نسبی پنج ساله برای سرطان داخل دهان حدود ۵۰% است.
با این حال، از نظر کمی، اهمیت زیادی به سایر بیماری ها یا مشکلات مربوط به سیگار کشیدن داده شده است از جمله پریودنتیت، که بخش بزرگی از افراد جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد، یا بقای ایمپلنت های دندانی، که طی سال های اخیر بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
به عنوان پیشگیری، متخصصان دهان و دندان نگران تأثیرات سیگار کشیدن هم روی سلامت دهان و هم سلامت عمومی افراد هستند.
دندانپزشک به عنوان بخشی از معاینه شما یک دسته پرسش مربوط به سبک زندگی از شما می پرسد، از جمله اینکه سیگار می کشید، و اگر آری، چه مدت است این عادت را دارید. دندانپزشکان بر اساس مطالعات و آموزش های خود به شما در مورد تأثیرات منفی سیگار کشیدن روی دهان هشدار می دهند و شما را در تصمیم گیری برای ترک آن تشویق و حمایت می کنند.
گرچه تأثیرات سیگار روی ریه ها، قلب، و سایر اندام های بدن با چشم غیر مصلح قابل مشاهده نیست، اما دندانپزشک به راحتی قادر است شواهد موجود در دهان شما را مشاهده کند.
افراد سیگاری بسته به مقدار سیگاری که می کشند و مدت زمانی که این عادت را دارند، می توانند انتظار داشته باشند ترکیبی از مشکلات زیر برای آنها بروز پیدا کنند:
دهان شما نخستین نقطه ورود به بدن است. وقتی شما سیگار روشن می کنید و اولین پک را استنشاق می کنید، به احتمال زیاد به این فکر نمی کنید که سیگار چه تأثیری روی دندان های شما خواهد داشت. دود سیگار هم روی ظاهر و هم روی سلامت کلی دندان های شما تأثیر می گذارد.
اگر روزی یک پاکت سیگار می کشید، شما امکان حفظ دندان سفید طبیعی خود را از دست می دهید. مهم است دندان های خود را مانند گلدان چینی تجسم کنید. در اصل، مینای دندان های شما دقیقاً مانند
سیگار کشیدن به عنوان یک عامل خطرناک قابل توجه در بیماری لثه شناخته شده است و تنباکو جریان خون را در لثه ها کاهش می دهد و اکسیژن و مواد مغذی که باعث می شوند لثه ها سالم بمانند را از آنها می گیرد و باعث می شود آنها مستعد بروز عفونت های باکتریایی شوند.
سیگار کشیدن ممکن است در بیش از نیمی از موارد وخیم بیماری لثه در افراد بزرگسال نقش عمده ایفا کند. افراد سیگاری فعلی حدود چهار برابر بیشتر از افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند در معرض ابتلا به پریودنتیت هستند.
در صورت عدم کنترل، بیماری پریودنتال می تواند منجر به تخریب کامل بافت های حمایت کننده دندان ها، آبسه، و در نهایت از دست رفتن دندان ها شود.
از بین اثرات منفی زیادی که سیگار کشیدن روی دندان ها و لثه ها دارد، مسلماً سرطان دهان از همه جدی تر است. نرخ مرگ ناشی از سرطان های دهان (که عبارتند از سرطان های زبان، دهان، لثه ها، لوزه ها، و حلق) از نرخ مرگ ناشی از سرطان دهانه رحم بیشتر است.
اکثر سرطان های دهان، ۲- ۳% از همه سرطان های سراسر دهان را تشکیل می دهند، کارسینوم سلول-سنگفرشی squamous cell carcinomas هستند که از اپیتلیوم سطح مخاط ایجاد می شوند. سرطان دهان بیشتر افراد میانسال یا مسن را درگیر می کند و در مردان بیشتر از زنان است. میزان بروز آن در سراسر جهان متفاوت است.
مطالعات مختلف در جمعیت های متعدد حاکی از این هستند که احتمال خطر سرطان دهان در افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری بیشتر است. این مطالعات در درجه اول مربوط به استفاده از سیگار هستند، اما به نظر می رسد پیپ و سیگار برگ خطری برابر یا حتی بالاتر داشته باشند. یک رابطه واضح و شفاف وجود دارد بین دوز و واکنش، که پس از ترک خطر کاهش پیدا می کند. در برخی مطالعات نشان داده دشه است که پس از ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان دهان در مقایسه با افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند، میزان خطر یکسانی وجود دارد، در حالی که مطالعات دیگر حاکی از این هستند که خطر به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند اما در سطحی بالاتر از افرادی باقی می ماند که هرگز سیگار نکشیده اند.
رابطه بین استفاده از تنباکوی بدون دود و سرطان دهان نیز مورد بحث قرار گرفته است. اختلاف آشکار بین محققان مختلف احتمالاً ناشی از این واقعیت است که تفاوت های زیادی در عادات و محصولات در سراسر دنیا وجود دارد، که بیان کلی در این مورد را غیر ممکن می سازد. مثلاً، افرادی که این مواد را از راه بینی مصرف می کنند خطرات سرطان دهان را ندارند یا بسیار اندک است، اما به نظر می رسد استفاده از انواع دیگر توتون و تنباکوهای بدون دود در سایر نقاط جهان خطر قابل توجهی برای سرطان دارد.
گرچه ساز و کارهای اساسی با جزئیات شناخته شده نیستند، اما قابل قبول است که کشیدن سیگار می تواند منجر به بروز سرطان شود زیرا مواد سرطان زای موجود در دود تنباکو می توانند باعث ایجاد تغییر در DNA شود. در سال های اخیر توجه زیادی به جهش های مربوط به سیگار کشیدن در ژن مهار کننده تومور صورت گرفته است که برای پروتئین p53 کد زده شده است. این پروتئین در نظم بخشیدن به تکثیر سلولی حائز اهمیت است و و در ترمیم آسیب DNA ممکن است نقش داشته باشد. جهش در ژن ها ممکن است منجر به انباشته شدن آسیب DNA در سلول ها شود، که ممکن است در گسترش سرطان نقش مهمی ایفا کند.
اگر شما به شدت سیگاری هستید، دلایل متعدد زیادی وجود دارند که احتمال حفظ دندان های اصلی شما را کاهش می دهند.
کشیدن تنباکو اکسیژن موجود در جریان خون را کاهش می دهد. مهم است به خاطر داشته باشید که اکسیژن برای روند بهبود در بدن ضروری است. وقتی بیماری های دهان و دندان را تجربه می کنید که نیاز به فرایندهای جراحی دارند (کشیدن دندان، ایمپلنت های دندانی، درمان ریشه، و غیره)، به این معنا است که افراد سیگاری خیلی خیلی کندتر بهبود پیدا خواهند کرد و دوره بهبود آنها طولانی تر خواهد شد. علاوه بر این، افراد سیگاری بیشتر در معرض بروز عفونت قرار دارند، زیرا لثه های شما ممکن است قادر نباشند به خوبی بهبود پبدا کنند.
بیماری لثه یکی از شایع ترین دلایل برای از دست رفتن دندان در افراد بزرگسال است، و کشیدن سیگار یکی از عوامل اصلی است. بیماری لثه در افراد سیگاری سریع تر پیشرفت می کند. در نتیجه، افراد سیگاری عموماً نه تنها دندان های خود را از دست می دهند، بلکه فرایند کاشت ایمپلنت های دندانی در آنها کمتر از افراد غیر سیگاری موفق است.
خواه سیگار می کشید یا خیر، مهم است به خاطر داشته باشید که بیماری لثه با رشد باکتریایی داخل دهان آغاز می شود. برخی افراد به صورت ژنتیکی بیشتر مستعد بیماری لثه هستند، اما کشیدن سیگار باعث می شود احتمال بروز آن افزایش پیدا کند زیرا با سیگار کشیده شما پیوسته در حال وارد کردن باکتری به داخل دهان هستید. وقتی سیگار می کشید، ممکن است متوجه شوید که وقتی مسواک می زنید یا داخل بزاق دهان خود خون بیشتری مشاهده می کنید.
این آغاز ژنژیویت است، که یک بیماری شایع لثه است. وقتی برای ژنژیویت خود درمان صحیح دریافت نمی کنید، بیماری لثه می تواند پیشرفت کند و به پریودنتیت تبدیل شود. با پریودنتیت لایه داخلی لثه و استخوان شروع به جدا شدن از دندان می کنند. سپس پاکت ها بین دندان ها و لثه ها شکل می گیرند. باکتری ها همراه با باقی مانده ها شروع به انباشته شدن در این پاکت ها می کنند و عفونت ایجاد می کنند. برای یک فرد غیر سیگاری، سیستم ایمنی بدن در این زمان با قدرت تمام آنها را پس می زند و با عفونت مبارزه می کند. در حالی که، سیستم ایمنی افراد سیگاری در معرض خطر است و اجازه می دهد عفونت در زیر خط لثه گسترش یابد و رشد کند.
همه چیزهایی که دندان ها را در جای خود نگه می دارند، از استخوان گرفته تا بافت همبند، در این مرحله رنج می برند. باکتری سمی تولید می کند که استخوان و بافت همبند را در هم می شکند. ممکن است به تدریج شاهد لق شدن دندان ها در این مرحله باشید، زیرا استخوان و بافت به تدریج در حال تخریب شدن هستند. دندان های شما هیچ تکیه گاهی ندارند تا آنها را در جای خود نگه دارند، و آنها اغلب شروع به افتادن می کنند.
سیگار موجب پوسیدگی دندان های شما نمی شوند اما همه چیزهایی که دندان های شما را در فک نگه می دارند را از بین می برد. بدن نمی تواند با این عفونت ها مبارزه کند و از آنجا که سیستم ایمنی دچار اختلال شده است می تواند منجر به این فرسایش شود.
اگر شما سیگاری شدید هستید، باید از علائم و نشانه های بیماری لثه آگاهی داشته باشید.
مهم است مراقب همه این علائم باشید و در صورت پیشرفت آنها به دندانپزشک مراجعه کنید.
در این مرحله ممکن است فکر کنید “چه معامله بزرگی؟” من دندان های خودم را خیلی دوست ندارم، و اگر یک دندان خود را از دست بدهم همیشه می توانم ایمپلنت دندانی بکارم.
این در صورتی صحت دارد که شما سیگاری نباشید. با این حال، مهم است که به خاطر داشته باشدی که ایمپلنت های دندانی نیاز به استخوان سالم فک دارند. اگر شما به دلیل خوردگی و تحلیل استخوان و بافت در حال از دست دادن دندان های خود هستید، مجبور نخواهید بود تکیه گاهی محکم و با ثبات برای ایمپلنت های دندانی خود داشته باشید.
بعلاوه، فک شما مدام در حال تغییر کردن خواهد بود. به این معنا که می توانید برای دریافت پروتزهای مصنوعی اقدام کنید، اما از آنجا که روند تحلیل فک ادامه خواهد داشت، به چندین مرتبه تنظیم منظم نیاز خواهید داشت.
سیگار کشیدن دهان و دندان های شما را تحت تأثیر قرار می دهد. بنابراین چرا آن را ترک نکرد؟ اگر برای ترک سیگار چندین مرتبه تلاش کرده اید و موفق نبوده اید، نگاهی به گزینه خوب بعدی داشته باشید. تعهد به کاهش میزان سیگار کشیدن روزانه بهبود چشمگیری در سلامت دهان بوجود خواهد آورد و به نجات دندان های شما کمک خواهد کرد. علاوه بر این، مهم است برای مراجعه منظم به دندانپزشک برنامه ریزی کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند راهی برای مبارزه با بیماری لثه بیابید که منجر به از دست رفتن دندان ها می شود.
پس، سیگار کشیدن با دندان های شما چه می کند؟ گرچه سیگار کشیدن مطمئناً تأثیر سوء مستقیم روی دندان های شما دارد، اما خطرناک ترین تأثیری که می تواند داشته باشد، روی ساختارهای دهان (لثه ها و استخوان فک) خواهند بود که دندان های شما را در جای خود نگه می دارند.
اگر می خواهید دندان های خود را برای یک عمر نگهدارید، سیگار کشیدن را ترک کنید.
تنباکوی بدون دود (که از طریق بینی یا جویدن استفاده می شود) مشخص شده است که موجب بروز سرطان های دهان، لب، زبان، و پانکراس می شود. تنباکوی بدون دود مانند سیگار می تواند منجر به بروز بیشتر سرطان های دهان شود. در حقیقت، محصولات تنباکوی بدون دود، درست مانند سیگار، حاوی حداقل ۲۸ ماده شیمیایی هستند که موجب بروز سرطان می شوند.
دیگر خطرات شناخته شده ای که برای سلامت دارد عبارتند از: