در این نوشته می خوانید:
سلامت دهان و دندان شما بیشتر از آنچه که شما تصور می کنید اهمیت دارند. دهان شما آینه ای از بدن شماست. بنابراین دریابید که سلامت دهان، دندان ها و لثه ها چگونه بر سلامت عمومی شما تأثیر می گذارد.
آیا پیش از این می دانستید که سلامت دهان و دندان شما سرنخ هایی در رابطه با سلامت کلی شما ارائه می دهد؟ یا اینکه مشکلات دهان شما می تواند بر بقیه اعضای بدنتان تأثیر بگذارد؟ سلامتی دهان و سلامت عمومی رابطه ای دو طرفه با یکدیگر دارند. بیماری های دهان و دندان می تواند موجب ضعف در سلامت عمومی شود و بهداشت عمومی ضعیف می تواند منجر به مشکلات بهداشت دهان شود. برای محافظت از خود اطلاعات بیشتری در مورد ارتباط بین سلامت دهان و دندان و سلامتی عمومیتان کسب کنید.
مطالعات نشان می دهد، افرادی که به بیماری های لثه مبتلا هستند نسبت به افرادی که لثه های سالم دارند، بیشتر در معرض بیماری های قلبی قرار می گیرند. محققان در مورد علت آن مطمئن نیستند، زیرا که هنوز ثابت نشده است که بیماری لثه سبب ایجاد سایر بیماری ها شود. اما فکر منطقی این است که مانند سایر اعضای بدن خود از سلامت دهان خود نیز مراقبت کنید.
دیابت باعث کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت می شود. افزایش قند خون خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد. علاوه بر این، بیماری لثه موجب سخت شدن کنترل میزان قند خون می شود. به نظر می رسد بیماری لثه در بین مبتلایان به دیابت بیشتر و شدیدتر است.
بنابراین برای محافظت از لثه های خود تا جایی که می توانید سطح قند خون خود را در محدوده نرمال نگه دارید. بعد از صرف هر وعده غذایی مسواک بزنید و به صورت روزانه با نخ دندان و دهانشویه، دهان خود را ضدعفونی کنید. در طول سال حداقل دو بار به دندانپزشک خود مراجعه کنید. گاهی نیز ممکن است به بیش از دو بار مراجعه به دندانپزشکان نیاز باشد.
بزاق دهان در افراد سالم به مزه کردن و هضم مواد غذایی، تمیز کردن دهان خود، بهبودی زخم های دهان و سایر موارد کمک می کند. با در نظر گرفتن این نکته که خشکی مزمن دهان، خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و مشکلات لثه را افزایش می دهد، بهتر است شما داروهای پزشکی خود را بررسی کنید. آنتی هیستامین ها، داروهای ضد احتقان، مسکن ها و داروهای ضد افسردگی از جمله داروهایی هستند که ممکن است سبب خشکی دهان شوند. با دکتر یا دندانپزشک خود برای یافتن این نکته که آیا داروهای شما بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر می گذارد و شما چه کاری در رابطه با آن میتوانید انجام دهید، صحبت کنید.
اگر با استرس، اضطراب یا افسردگی مواجه هستید، شما در معرض بالاتری از خطر ابتلا به مشکلات سلامت دهان می باشید. افرادی که تحت استرس قرار دارند سطح بالاتری از هورمون کورتیزول را تولید می کنند که باعث آسیب رسیدن به لثه ها و بدن می شود.
استرس همچنین به مراقبت ضعیف از دهان منجر می شود. بیش از ۵۰٪ از افراد در هنگام مواجه با استرس به طور معمول مسواک نمی زنند و نخ دندان نمی کشند. سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و دندان قروچه (بروکسیسم) از جمله عادت های دیگر مرتبط با استرس و فشار هستند.
بیماری پوکی استخوان بر روی تمام استخوان های بدن شما، از جمله استخوان فک شما تأثیر می گذارد و می تواند سبب از دست رفتن دندان شود. باکتری های ناشی از بیماری پریودنتیت، یک بیماری شدید لثه، می تواند موجب شکستن و تحلیل استخوان فک نیز شود. بیس فسفونات ها که یک نوع از داروهای پوکی استخوان هستند می توانند تا حدودی ابتلا به بیماری نادر استئونکروز را افزایش دهند که باعث نابودی استخوان فک می شود. البته این مشکل معمولاً فقط بعد از جراحی دندان موجب نگرانی می شود. اگر شما بیس فسفونات مصرف می کنید حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
اگر شما به کم خونی مبتلا باشید ممکن است در دهان خود احساس درد کنید و لثه های شما رنگ پریده یا سفید باشد و زبان شما متورم و ملتهب (گلوسیت) شود.
هنگامی که دچار کم خونی هستید، بدنتان گلبول قرمز به اندازه کافی ندارد، یا گلبول های قرمز شما هموگلوبین لازم را ندارند. در نتیجه، بدن اکسیژن کافی دریافت نمی کند. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد و درمان آنها متفاوت است. با پزشک خود صحبت کنید تا دریابید که دچار چه نوع از کم خونی هستید و چگونه آن را درمان کنید.
شاید دندانپزشک شما اولین کسی باشد که به علائم اختلال در خوردن غذا مانند بولیمی توجه کند. اسید معده که از استفراغ مکرر ناشی می شود می تواند باعث از بین رفتن شدید مینای دندان شود. استفراغ همچنین می تواند سبب تورم در دهان، گلو و غدد بزاقی و بوی بد دهان شود. بی اشتهایی، بولیمی و سایر اختلالات در خوردن نیز منجر به کمبودهای جدی مواد غذایی می شود که آنها نیز می توانند بر سلامت دندان های شما تأثیر بگذارد.
افرادی که به HIV یا ایدز مبتلا هستند ممکن است دچار برفک دهان، زگیل های دهان، تاول های ملتهب، زخم های چرکی و لکوپلاکی شوند که این اختلالات با لکه های سفید یا خاکستری روی زبان یا قسمت داخلی گونه، نمایان می شوند. ضعف سیستم ایمنی بدن و عدم توانایی آن در جلوگیری از عفونت ها باعث بروز این مشکلات است. مبتلایان به ایدز همچنین ممکن است خشکی دهان را تجربه کنند که این امر باعث افزایش خطر پوسیدگی دندان می شود و می تواند جویدن، بلعیدن یا صحبت کردن را برای آنها دشوار سازد.
افراد مبتلا به رماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید، RA) هشت برابر بیشتر از افراد فاقد این بیماری، در معرض ابتلا به بیماری لثه هستند. التهاب می تواند نشانه مشترک بین این دو بیماری باشد. این مسئله وضعیت را بدتر نیز می کند زیرا آسیب مفاصل انگشت ها، ناشی از ابتلای افراد به رماتیسم مفصلی می تواند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را دشوار سازد. خبر خوب این است که درمان التهاب و عفونت لثه می تواند باعث کاهش درد و التهاب مفاصل نیز شود.
بزرگسالانی که دندان هایشان را از دست داده و دندان جدیدی جایگزین نکرده اند از افراد سالم، بیشتر محتمل است که به بیماری مزمن کلیه مبتلا شوند. چگونگی ارتباط دقیق بیماری کلیوی و بیماری پریودنتال هنوز به طور صددرصد مشخص نیست.
اما محققان احتمال می دهند که التهاب مزمن ممکن است نشانه مشترک بین آنها باشد. بنابراین مراقبت از دندان ها و لثه ها می تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه شود.
اگر شما یک خانم باردار هستید و مبتلا به بیماری لثه نیز باشید، این بسیار محتمل است که نوزاد شما زودتر از موعد و با وزن کم متولد شود. چگونگی ارتباط دقیق این دو وضعیت هنوز به درستی ثبت نشده است. امکان دارد التهاب یا عفونت های اساسی دلیل اصلی این مسئله باشند. بارداری و تغییرات هورمونی مرتبط با آن نیز ظاهرا به بدتر شدن بیماری لثه کمک می کند. با متخصص زنان یا دندانپزشک خود برای پیدا کردن چگونگی مراقبت از خود و کودکتان مشورت کنید.
لثه های سالم باید صورتی و سفت باشند، قرمزی و التهاب لثه ها نشانه وجود مشکل در سلامتی است. بهداشت صحیح دهان و دندان را برای سالم نگه داشتن لثه ها حفظ کنید. همانطور که قبلا هم گفتیم ، حداقل روزی دو بار دندان های خود را مسواک بزنید، دست کم روزی یک بار نخ دندان بکشید، با دهانشویه ، دندان های خود را یک یا دو بار در روز بشویید، به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید و از سیگار کشیدن یا استعمال دخانیات خودداری نمایید.
مراقبت روزانه از دندان و لثه، روش مهمی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه است. همچنین یافتن و درمان سریع و به موقع مشکلات دهان و دندان، منجر به سلامت بهتر آن می شود. سلامتی دهان و دندان خطرات مرتبط با دیابت، بیماری های قلبی، سرطان و بیماری های مزمن تنفسی را کاهش می دهد.