در این نوشته می خوانید:
زرد شدن دندان و تغییر رنگ آنها می تواند بدترین صحنه ای باشد که هنگام ایستادن روبروی آینه با آن مواجه شوید. معمولاً تشکیل پلاک و تبدیل شدن آن به تارتار به آرامی رخ می دهد و به همین دلیل بسیاری از افراد متوجه تغییر رنگ دندان ها یا حتی ابتلا به بیماری لثه نمی شوند. این در حالی است که این تغییر رنگ ممکن است به دلیل کارهای بسیار سادهای مانند خوردن برخی غذاها یا مصرف دخانیات باشد که کنار گذاشتن آنها چندان سخت نیست.
با این تفاسیر در ادامه دلایل اصلی زرد شدن دندان و تغییر رنگ دندانها را معرفی خواهیم کرد و در انتها به شما خواهیم گفت که برای جلوگیری از این کار باید چه کاری انجام دهید.
نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، نوشابه، شراب، برخی میوه ها و سبزیجات منجر به تغییر رنگ دندانها و ایجاد لکه روی سطح آنها میشوند که طبیعتاً زرد شدن دندان هم یکی از آنهاست.
سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو عامل دیگری برای لکه دار شدن سطح دندان ها محسوب می شود. در واقع مصرف سیگار و دود ناشی از آن باعث تشکیل لایه پلاک و رشد باکتری ها روی دندان ها شده که در وهله اول از لحاظ ظاهری باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. این مشکل فرد را در معرض بیماری لثه قرار میدهد که یکی از علائم آن زرد شدن دندان است.
مسواک زدن به صورت روزی دوبار و استفاده روزانه از نخ دندان و محلول دهانشویه ضد عفونی کننده مهمترین و اصلیترین راهکار ها برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها و سیاه شدن آنها هستند. اگر هر کدام از این موارد به شکل کافی و استاندارد انجام نشود، پلاک و مواد لکه دار مانند قهوه و دخانیات روی دندان ها باقی می مانند و منجر به زرد شدن دندان و لکه دار شدن سطح دندان ها می شوند.
چندین بیماری خاص وجود دارد که مینای دندان به عنوان سختترین قسمت دندان و عاج دندان را تحت تاثیر خود قرار می دهند و از این طریق منجر به تغییر رنگ دندانها می شوند. حتی درمان برخی از بیماریها میتواند منجر به تغییر رنگ دندانها شود. به عنوان مثال، پرتودرمانی قسمت سر و گردن و داروهای شیمی درمانی منجر به زرد شدن دندان میشود. علاوه بر این، عفونت های خاص در مادران باردار می تواند باعث تغییر رنگ آن ها شود.
پزشکان به مادران توصیه می کنند که از خوراندن داروهای تتراسایکلین و داکسی سایکلین بهعنوان آنتی بیوتیک به کودکان کمتر از ۸ سال که دندانهای آنها در حال رشد است خودداری کنند. این داروها منجر به زرد شدن دندان میشوند. شستشوی دهان و دندان با دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین و کلرید ستیل پیریدینیوم در لکه دار کردن دندانها تاثیر گذار هستند. در نهایت آنتی هیستامین ها و داروهای ضد فشار خون باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند که محدودیت سنی برای آنها وجود ندارد.
برخی از مواد اولیه مورد استفاده در دندانپزشکی می تواند منجر به تغییر رنگ دندانها و ایجاد رنگ سیاه و خاکستری روی آنها شود. معروف ترین ماده ای که می تواند این مشکل را به وجود بیاورد آمالگام است که در جریان درمان ریشه دندان به کار گرفته می شود و حتی می تواند رنگ لثه ها را هم تغییر دهد.
بالا رفتن سن و پیر شدن، به مرور زمان منجر به از بین رفتن لایه بیرونی مینای دندان فرد می شود. با توجه به اینکه قسمت دنتین دندان به رنگ زرد دیده می شود، طبیعی است که افزایش سن با زرد شدن دندان همراه باشد. از طرف دیگر برخی از افراد به صورت ژنتیکی مینای دندان ضخیم یا ظریف تری دارند که این می تواند روی تغییر رنگ دندانهای آنها تاثیرگذار باشد.
عوامل محیطی مختلف هم روی تغییر رنگ دندانها تاثیر گذار هستند که یکی از آنها مقدار بیش از حد فلوراید است. جذب بیش از حد فلوراید از منابع طبیعی مانند فلوراید موجود در آب یا استفاده بیش از حد از خمیر دندان و مکمل های فلوراید دار از طریق دهان می تواند غلظت آن را در بدن افراد مختلف و به ویژه کودکان افزایش دهد و باعث تغییر رنگ دندان های آنها شود.
ضربه یکی از عواملی است که می تواند رنگ دندان ها را به شکل های مختلف مانند خاکستری یا سیاه یا حتی زرد شدن دندان تغییر دهد. به عنوان مثال، صدمه ناشی از سقوط باعث اختلال در شکل گیری مینای دندان در کودکان شده و به همین دلیل رنگ دندان های آنها در بزرگسالی تغییر میکند.
اصولاً با چند تغییر ساده در شیوه زندگی امکان جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها و جلوگیری از زرد شدن دندان وجود دارد. به عنوان مثال اگر شما به نوشیدن قهوه علاقه دارید یا سیگاری هستید می توانید به طور کلی مصرف آنها را کنار بگذارید و از تاثیر آنها روی سلامت دهان و دندان خود جلوگیری کنید. از طرف دیگر رعایت بهداشت دهان و دندان به کمک مسواک زدن و کشیدن نخ دندان و همچنین استفاده روزانه از محلول دهانشویه راهکارهای دیگری است که به ما کمک میکند. در نهایت مراجعه منظم به دندانپزشک به صورت هر شش ماه یکبار و جرمگیری حرفه ای دندان ها می تواند از زرد شدن دندان جلوگیری کند.
گزینه های درمانی برای سفید کردن دندان ها بسته به علت تغییر رنگ آنها متفاوت هستند و هر کسی می تواند با کمک دندانپزشک یک یا چند مورد از آنها را به کار ببرد. رایج ترین روش هایی که شما می توانید انتخاب کنید عبارتند از:
در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که تغییر رنگ دندانها و زرد شدن دندان بیشتر به خود ما و عادت هایی که داریم بستگی دارد. بنابراین با اصلاح شیوه زندگی و استفاده از برخی راهکارهای دیگر به راحتی می توانید از این کار جلوگیری کنید.