در این نوشته می خوانید:
بوی بد دهان یک موضوع نسبتاً رایج است و احتمالاً شما هنگام صحبت کردن با دیگران یا هنگام حضور در یک جمع متوجه شدهاید که تنها شما این مشکل را ندارید. طبق تحقیقات صورت گرفته در حدود ۵۰ درصد از بزرگسالان در شرایط مختلف از زندگی خود بوی نامطبوع دهان را تجربه کرده اند و دلایل مختلفی برای آن آورده اند. گاهی ممکن است این بوی بد ناشی از مصرف برخی خوراکی ها مانند پیاز یا سیر باشد، اما در اغلب موارد مشکلات دندانپزشکی به عنوان عامل اصلی آن شناخته می شود.
حالا برای کسانی که از این پدیده رنج می برند ابتدا در مورد عوامل بوی بد دهان صحبت خواهیم کرد و سپس به شما خواهیم گفت که برای جلوگیری از آن باید چه راهکارهایی به کار ببرید.
اگر شما به یک دندان پزشک مراجعه کنید یا حتی خودتان وضعیت تغذیه چند روز قبل خود را تحت کنترل قرار دهید تا حدود زیادی متوجه می شوید که چه عواملی منجر به ایجاد بوی بد دهان شما می شوند. اما در برخی موارد این بوی بد می تواند نشانه مشکل جدی در سلامت دهان و دندان شما باشد و معمولاً عوامل زیر در آن تاثیرگذار هستند.
صدها نوع باکتری هوازی و غیرهوازی به طور طبیعی در دهان هر فرد وجود دارد که هر کدام از آنها می تواند یکی از عوامل اصلی بوی بد دهان شما باشد. به خاطر داشته باشید که دهان شما می تواند مانند یک فضای ایده آل برای رشد طبیعی باکتریها عمل کند و فضای ایدهآلی برای تکثیر آنها به وجود بیاورد. همچنین باکتری ها از غذای باقی مانده در دهان شما تغذیه میکنند و یک محصول بدبو در دهان شما به وجود میآورند که طبیعتاً بوی بد آن روی نفس شما هم تاثیر گذار است.
خشکی دهان ناشی از کمبود تولید بزاق در داخل دهان است. بزاق یکی از اصلی ترین مواد برای شستشوی بخش های مختلف دهان شماست که می تواند ذرات باقیمانده مواد غذایی را از قسمت های مخفی دهان شما پاک کند. کسانی که بزاق کافی در دهان خود ندارند به اندازه کافی دندان ها و قسمت های مخفی دهان آنها تمیز نمی شود. خشکی دهان دلایل مختلفی دارد که در برخی ممکن است به دلیل مصرف داروهای خاص یا در برخی دیگر ممکن است به دلیل مشکلات غدد بزاقی باشد که هر کدام از آنها میتواند تولید بزاق را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بوی بد دهان شود.
اگر احساس می کنید که بوی بد دهان شما به صورت پیوسته باقی می ماند یا طعم بدی در دهان خود دارید، به احتمال زیاد مشکل شما جدی تر است و این علائم می تواند هشدار دهنده بیماری لثه پیشرفته باشد. معمولاً عدم رعایت بهداشت دهان و دندان منجر به تشکیل پلاک در سطح دندان ها شده که در فاز بعدی به تارتار تبدیل می شود. فعالیت باکتری ها در این لایه باعث تولید اسید و تاثیر منفی روی لثه ها می شود که تحت عنوان بیماری لثه شناخته می شود و می تواند منجر به ایجاد بوی بد در دهان فرد شود.
همه ما می دانیم که مصرف برخی غذاهای خاص مانند سیر و پیاز می تواند تأثیر مستقیم روی نحوه نفس کشیدن ما گذاشته و هوای بازدم ما را تحت تاثیر قرار دهد. در حقیقت این مواد غذایی بعد از هضم وارد جریان خون میشوند و عبور خون از ریه ها باعث می شود که بوی آنها به همراه بازدم فرد خارج شده و منجر به بوی بد دهان شود.
سیگار کشیدن و استعمال دخانیات از جمله عواملی است که میتواند منجر به لکه دار شدن سطح دندانها شده و در نهایت فرد را در معرض خطر بسیاری از مشکلات سلامتی قرار دهد. کشیدن سیگار و استعمال دخانیات باعث می شود که بافت لثه ها تحلیل رود و احتمال ابتلا به بیماری لثه هم افزایش یابد. از آنجایی که سیگار کشیدن به طور مستقیم حس بویایی فرد را ضعیف می کند، به احتمال زیاد متوجه بوی بد دهان خود نمی شوند و هیچ راهکاری برای بهبود آن هم به کار نمی برند.
عفونت دهان و دندان می تواند منجر به بوی بد دهان شود. اگر دندانپزشک دلایل دیگری برای این مشکل معرفی کند شما باید هر روز مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. گاهی ممکن است این بوی بد ناشی از عفونت سینوس یا ریفلاکس معده یا حتی دیابت و بیماری کبد یا کلیه باشد. در اینگونه موارد علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان، در نظر گرفتن خدمات بهداشتی و درمانی برای بهبود وضعیت فرد ضروری است.
به جز در برخی موارد خاص که ممکن است مشکل فرد به دلایل بیماری و سایر مشکلات فردی باشد، رعایت بهداشت دهان و دندان بهترین گزینه ممکن برای پیشگیری از بوی بد دهان است. حالا اگر شما با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید میتوانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:
هر فرد برای رعایت سلامت دهان و دندان خود باید در طول روز دو بار مسواک بزنند و هر دفعه به مدت ۲ دقیقه. از طرف دیگر استفاده روزانه از نخ دندان این امکان را به شما می دهد که تمام فضاهای بین دندانی خود را از باکتری ها و مواد غذایی باقی مانده پاک کنید و منبع اصلی بوی بد دهان خود را از بین ببرید.
محلول های دهانشویه که در داروخانه ها عرضه می شوند راهکارهای مناسبی برای از بین بردن باکتری ها و خنثی سازی مضرات آنها به طور موقت است. در حقیقت استفاده از دهانشویه یک راه حل موقتی است و به هیچ وجه نمیتواند جایگزین مسواک زدن و کشیدن نخ دندان باشد. بنابراین تا جایی که میتوانید از مسواک و نخ دندان کمک بگیرید و در نهایت از محلول دهانشویه به عنوان یک راهکار تکمیلی برای از بین بردن بوی بد دهان کمک بگیرید.
افراد مسن و افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند لازم است که به صورت شبانه آنها را از دهان خود خارج کنند و قبل از استفاده مجدد از آنها، کاملا تمیز و ضدعفونی کنند.
بزاق عامل مهمی برای شستشوی دهان و دندان است و برای تولید بیشتر بزاق در دهان سعی کنید و غذاهای سالم بخورید که به جویدن زیاد نیاز دارند. خوردن خوراکی هایی مانند هویج یا سیب و همچنین جویدن آدامس بدون قند راهکار های خوبی هستند که تولید بزاق را در دهان شما افزایش می دهند. اگر هم مشکل شما ناشی از یک مشکل پزشکی باشد، دندانپزشک میتواند بزاق مصنوعی را برای شما تجویز کند.
افراد سیگاری باید این عادت خطرناک خود را کنار بگذارند که از بسیاری از جهات برای بدن آن ها مفید است. در واقع ترک سیگار نهتنها بوی بد دهان شما را از بین میبرد، بلکه کیفیت زندگی شما را بالاتر برده و حتی روند تولید بزاق را هم بهبود می بخشد.
اگر نسبت به موضوع بوی بد دهان خود نگران هستید، بهتر است که این موضوع را با دندان پزشک در میان بگذارید. مراجعه منظم و بررسی دندان ها توسط دندانپزشک این امکان را برای شما فراهم میآورد تا مشکلاتی مانند بیماری لثه و خشکی دهان را تشخیص داده و قبل از اینکه جدیتر شوند بلافاصله آنها را درمان کنید. در ضمن اگر دندان پزشک تشخیص دهد که شما از لحاظ دندانپزشکی مشکل خاصی ندارید شما را به پزشک های متخصص معرفی می کند تا مراحل درمان خود را طی کنید.