در این نوشته می خوانید:
عصب کشی دندان یا درمان ریشه دندان یک روش درمانی خاص است که برای از بین بردن عفونت در بخش داخلی دندان به کار گرفته میشود و از انتقال عفونت به سایر دندان ها جلوگیری می کند. این فرآیند که تحت عنوان “اندودانتیکس” هم شناخته می شود شامل چند حقیقت جالب است:
حالا با در نظر گرفتن همه این موارد در ادامه به بررسی نحوه انجام درمان کانال ریشه دندان خواهیم پرداخت و در مورد پرکردندندان هم توضیح خواهیم داد.
کانال ریشه یک بخش داخلی از دندان است که در آن بافت عصبی، رگ های خونی و سلول های دیگری وجود دارد و تحت عنوان پالپ دندان شناخته می شود. یک دندان شامل تاج و ریشه دندان میشود که تاج قسمت بالای لثه بوده و ریشه در قسمت زیرین آن قرار میگیرد. ریشه وظیفه اتصال دندان به استخوان فک را بر عهده دارد.
پالپ دندان به قسمت داخلی دندان گفته میشود که وظیفه آن تغذیه دندان و تامین مواد غذایی برای رشد دندان است. در ضمن اعصاب بکار رفته در قسمت پالپ وظیفه درک درجه حرارت گرم و سرد و همچنین درد را بر عهده دارند. با این تفاسیر عصب کشی دندان یا درمان کانال ریشه دندان شامل تخلیه بخش داخلی دندان میشود که به طور کلی اعصاب آن غیر فعال می شوند.
به طور کلی، عصب کشی دندان در سه مرحله انجام میشود و در بهترین حالت ممکن در یک جلسه و در بدترین حالت ممکن در دو جلسه انجام میشود. مرحله اول درمان، تمیز کردن کانال ریشه است که در جریان آن دندانپزشک از یک بیحسی موضعی استفاده کرده و یک سوراخ کوچک برای دسترسی به قسمت داخلی دندان ایجاد می کند. در نهایت با استفاده از ابزارهای باریک و منعطف تمامی بافت پالپ آلوده و سایر قسمتهای داخلی دندان تخلیه می شود.
مرحله دوم پرکردن کانال ریشه است. در این مرحله دندانپزشک ابتدا داخل دندان را با استفاده از محلول آب نمک و کلرهگزیدین به طور کامل ضدعفونی می کند. سپس دندان با ماده ای شبیه به لاستیک تحت عنوان گوتاپرکا پر شده و فضای داخلی آن به طور کامل مهر و موم میشود. در این وضعیت اصطلاحاً دندان مرده و بیمار هیچگونه دردی را احساس نمی کند.
مرحله سوم پرکردندندان و اضافه کردن روکش دندان است. بعد از عصب کشی دندان به طور کلی بسیار شکننده و ظریف است و لازم است که با یک ماده محکم پر شود. در این مرحله از مواد مختلفی مانند آمالگام یا کامپوزیت برای پر کردن بخش داخلی دندان استفاده شده و در نهایت روکش دندان هم روی آن قرار می گیرد. روکش دندان هم از شکسته شدن دندان جلوگیری می کند و هم به عنوان یک سیستم محافظتی برای جلوگیری از ورود باکتری عمل میکند.
یکی از نگرانی هایی که نسبت به درمان کانال ریشه دندان وجود دارد مربوط به درد آن است، اما تجربه نشان داده که دندانپزشک ها معمولاً این فرآیند را به بدون درد و با کمترین دردسر انجام می دهند. در حقیقت دردی که بیمار احساس می کند ناشی از عفونت است و نه درمان. این شیوه درمانی در کاهش درد دندان کاملا تاثیر گذار است.
دندانپزشکان در طول درمان عصب کشی دندان از بی حسی موضعی بسیار قوی استفاده میکنند که فرد هیچگونه دردی را احساس نمی کند. البته طبیعی است که بعد از از بین رفتن اثر بی حسی موضعی نوعی حساسیت وجود داشته باشد که معمولاً دندانپزشکان از داروهای مسکن معمولی مانند کدئین استفاده میکنند. ضمن اینکه ممکن است دندانپزشک استفاده از آنتی بیوتیک را برای جلوگیری از عفونت تجویز کند.
عصب کشی دندان به معنی خارج کردن پالپ آلوده یا آسیب دیده است تا از کشیدن دندان به دلیل افزایش پوسیدگی دندان جلوگیری شود. اگر پالپ دندان آسیب ببیند امکان ترمیم و بازیابی خود را ندارد. در حقیقت پوسیده شدن سطح دندان یا ترک خوردن آن به دلیل ضربه امکان ورود باکتری ها را به قسمت پالپ دندان فراهم میکند که این در نهایت باعث از بین رفتن پالپ میشود.
ادامه پیدا کردن این روند یعنی انتقال باکتری ها از طریق دهانه ریشه به استخوان فک و در نتیجه عفونت آن. عفونت هم باعث تحلیل استخوان و تجزیه آن می شود و در نهایت بافت های اطراف دندان متورم شده و اصطلاحاً دندان لق میشود. همه این موارد در کنار یکدیگر حساسیت بالا نسبت به گرما و سرما و همچنین وجود درد به هنگام جویدن و غذا خوردن را به دنبال دارد.
کسانی که در معرض این مشکل هستند اگر عصب کشی دندان را انجام ندهند به مرور زمان عفونت به سایر قسمت های بدن رسیده و مشکلات بدتری به دنبال دارد. اگرچه کشیدن دندان یکی از راهکارهای جلوگیری از گسترش عفونت است اما حقیقتا درمان کانال ریشه دندان باعث نجات دندان شده و از هزینه های اضافی مانند کاشت ایمپلنت دندان جلوگیری می کند.
هزینه درمان دندانپزشکی در هر حوزهای با توجه به شرایط فرد متفاوت است و مشکلات مربوط به دندان و روش درمان انتخابی هم در این هزینه ها تاثیر گذار است. به طور کلی دندانپزشک ها بر مبنای تعداد ریشه دندان ها و آسان یا سخت بودن تخلیه دندان هزینه درمان را تعیین می کنند. اما به طور کلی هزینه درمان کانال ریشه دندان نسبت به هزینه کاشت ایمپلنت بسیار مقرون به صرفه تر است.
عصب کشی دندان همانند هر نوع روش درمانی دیگر ممکن است عوارضی داشته باشد که بیشتر به مهارت دندانپزشکی وابسته است. مثلاً در برخی موارد ممکن است دندانپزشک فقط سه کانال ریشه را پیدا کند در حالی که دندان مورد نظر ۴ کانال دارد. این موضوع به گسترش مجدد عفونت کمک می کند. در برخی موارد دندانپزشک نمیتواند فضای کانال ریشه دندان را بهخوبی مهر و موم کند و احتمال بازگشت عفونت وجود دارد. در ضمن این امکان هم وجود دارد که ریشه دندان به صورت ترک خورده باشد و دندانپزشک آن را تشخیص ندهد که طبیعتاً در عملکرد موثر در درمان کانال ریشه دندان تاثیر گذار است.
به طور کلی اگر به فکر جلوگیری از انجام این شیوه درمانی هستید باید از عفونت و پوسیدگی دندان جلوگیری کنید و ترجیحاً به بیماری لثه مبتلا نشوید. به همین دلیل حتما موارد زیر را رعایت کنید:
برای مشورت بیشتر در مورد عصب کشی دندان و رزرو وقت از شماره های سایت استفاده کنید و با ما تماس بگیرید.