در این نوشته می خوانید:
هر کودکی به لبخندی سالم نیاز دارد، و دندان های محکم تنها بخشی از این معادله هستند. در حالی که یک حفره فقط روی دندان تأثیر می گذارد، بیماری لثه می تواند لثه ها را ملتهب کند و به استخوان ها و بافت های اطراف دهان آسیب برساند. اگرچه ممکن است بیماری لثه را به افراد مسن ربط دهید، اما می تواند برای کودکان و نوجوانان نیز مشکل ساز باشد. بله درست شنیدید، کودکان ممکن است به بیماری لثه مبتلا شوند. در حالی که این بیماری در کودکان در مقایسه با افراد بزرگسال کمتر شایع است، اما هنوز مهم است که از علائم و نشانه ها آگاه باشید. بیماری لثه در کودکان می تواند ناشی از بهداشت نامناسب دهان و دندان، ژنتیک، شرایط پزشکی یا برخی داروها باشد. نظارت بر سلامت دهان و دندان کودک و انجام اقدامات پیشگیرانه برای والدین ضروری است. ما امروز می خواهیم مهمترین نکات خود را در این رابطه با خانواده ها در میان بگذاریم.
پلاک دندان – لایه چسبناکی که وقتی تشکیل می شود که باکتری ها در دهان اسیدهایی را آزاد می کنند که کربوهیدرات های غذاها و نوشیدنی ها را تجزیه می کنند – منشاء هر دو مشکل حفره و بیماری لثه است. همه افراد پلاک دارند، اما اینکه آیا این پلاک مشکل ساز می شود یا خیر، به نحوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن شما بستگی دارد. هنگامی که پلاک تشکیل و سخت می شود، به تارتار تبدیل می شود که به سختی با مسواک زدن پاک می شود و می تواند منجر به تحریک مزمن لثه ها شود.
ژنژیویت شایع ترین نوع بیماری لثه در کودکان است. همچنین خفیف ترین شکل است و بدون جراحی یا دارو قابل درمان است. علائم به راحتی قابل تشخیص هستند: لثه کودک شما ممکن است قرمز به نظر برسد، احساس تورم و حساس شدن داشته باشد و در حین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به راحتی خونریزی کند. خبر خوب؟ ژنژیویت با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مداوم – و پاکسازی تخصصی منظم توسط یک دندانپزشک – قابل درمان است.
بیماری لثه همیشه به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اتفاق نمی افتد. سایر شرایط می توانند با ژنژیویت و پریودنتیت، شکل جدی تر بیماری لثه، در کودکان و افراد بزرگسالان ارتباط داشته باشند. تمیز کردن دندان های فشرده سخت تر است و می تواند منجر به بروز تارتار شود. مال اکلوژن، تماس نامنظم بین دو فک بالا و پایین نیز می تواند باعث گیر کردن غذاها کنار لثه ها شود. تنفس با دهان باز می تواند باعث خشک شدن دهان شود و ترکیب باکتری های طبیعی را تغییر دهد و منجر به بروز بیماری لثه شود.
بیماری لثه روی سلامت کلی تأثیر می گذارد.
برخی از مطالعات نشان داده اند که باکتری هایی که باعث التهاب لثه ها می شوند، ممکن است همین کار را با قلب و ریه ها انجام دهند. بیماری لثه همچنین با کنترل ضعیف سطح قند خون همراه است و در افراد دیابتی، ضعف سیستم ایمنی ممکن است اثرات پریودنتیت را تشدید کند.
پریودنتیت پیشرفته در کودکان غیر معمول است – اما ممکن است رخ دهد. تحلیل رفتن لثه ها از روی دندان ها، لق شدن دندان ها و بوی بد مداوم دهان از علائم بیماری لثه متوسط تا شدید هستند. درمان ها شامل پاکسازی عمقی دندان ها و لثه ها برای از بین بردن پلاک و تارتار یا ممکن است شامل یکی از چندین نوع پیوند برای احیاء بافت لثه باشد.
مراقبت خوب از لثه باید بخشی از برنامه روزانه هر کودک باشد.
مراقبت مداوم از دندان ها در منزل و معاینه و پاکسازی منظم دندان ها، از بروز بیماری لثه در اکثر کودکان جلوگیری می کند. از کودکتان بخواهید با کمک شما یا به تنهایی روزانه نخ دندان بکشد. همچنین از او بخواهید به آرامی هر دندان و خط لثه را با یک مسواک نرم با زاویه ۴۵ درجه که به خمیر دندان حاوی فلوراید آغشته شده است، حداقل دو مرتبه در روز مسواک بزند. همچنین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از هر وعده غذایی ضرری ندارد. کودکانی که به تنهایی از دندان های خود مراقبت می کنند نیز می توانند از دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنند. اگر کودک شما بیماری دهانی دارد که مانع مسواک زدن کامل و نخ دندان کشیدن می شود یا بیماری دارد که لثه های او را ملتهب می کند، با دندانپزشک او مشورت کنید.
عادات غذایی نیز نقش دارند.
تشویق کودکان به عادات غذایی سالم و محدود کردن میان وعده های شیرین نیز می تواند به پیشگیری از بیماری لثه کمک کند. اگر کودک شما علائم بیماری لثه مانند قرمزی یا تورم لثه ها، خونریزی هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، یا بوی بد مداوم دهان را نشان می دهد، مهم است که با دندانپزشک کودکان مشورت کنید. تشخیص و درمان زود هنگام در پیشگیری از پیشرفت بیماری لثه و جلوگیری از عوارض جدی تر در این مسیر بسیار مهم است.
درمان بیماری لثه در کودکان ممکن است شامل پاکسازی تخصصی، جرمگیری و تسطیح سطح ریشه، درمان آنتی بیوتیکی یا در موارد شدید شامل جراحی باشد. دندانپزشکان ما تجربه گسترده ای در درمان بیماران کودک مبتلا به بیماری لثه دارد و از نزدیک با شما برای ایجاد یک طرح درمان شخصی که نیازهای کودک شما را برآورده می کند، همکاری خواهد کرد.
به خاطر داشته باشید که در مورد بیماری لثه در کودکان، پیشگیری نقش کلیدی دارد. با انجام اقدامات پیشگیرانه برای ترویج عادات بهداشتی خوب دهان و جستجوی مراقبت های تخصصی دندانپزشکی در صورت نیاز، می توانید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان برای سال های آینده لبخندی سالم خواهد داشت.