در این نوشته می خوانید:
اگرچه انتشار خبر ابتلای چند نفر به بیماری کرونا در کشور چین در ابتدا چندان نگران کننده به نظر نمی رسید، اما حالا با پاندمیک شدن آن باید کل جهان جلوی شیوع این بیماری را بگیرند. ویروس کووید ۱۹ (COVID-19) که به عنوان نام علمی ویروس کرونای جدید شناخته می شود، ترس و اضطراب زیادی در سطح جهان به وجود آورده و در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰ کشور دنیا را درگیر خود کرده است. این بیماری مرموز به شدت به اقتصاد دنیا ضربه زده و مراحل آموزش دانش آموزان در مدارس و دانشجویان را هم مختل کرده است.
اما آیا واقعاً بیماری کرونا خطرناک است؟ آیا ترس از این بیماری منطقی است؟ راهکارهای پیشگیری از کرونا چه هستند؟ آیا لازم است که همه فعالیت های خود را متوقف کنیم؟
بیماری کرونا یک نوع بیماری تنفسی است که از ویروس کرونا به عنوان یکی از بزرگترین جامعه ویروسی در سطح دنیا به وجود می آید. این ویروس برای اولین بار در سال ۱۹۳۷ شناخته شد و اولین نمونه بیماری آن هم در سال ۱۹۶۰ دیده شد. انسان ها تاکنون تجربه های مختلفی با ویروس کرونا داشته اند که شاید معروفترین آنها ویروس کرونا مرس در عربستان سعودی در سال ۲۰۱۱ و ویروس کرونای سارس در سال ۲۰۰۳ در کشور چین بوده است.
اما بیماری کرونا که در چند وقت اخیر بسیار سر و صدا کرده، ناشی از ویروس کووید ۱۹ است که به عنوان ویروس کرونای جدید شناخته می شود. این ویروس برای اولین بار در دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده شد و دو نفر از مبتلایان به این ویروس فوت کردند. افراد مبتلا به این ویروس در بازار فروش حیوانات زنده فعالیت می کردند و با توجه به مصرف خفاش زنده به عنوان غذا به نظر میرسید که منشا اصلی ویروس به همین موضوع برمیگردد.
این سوالی است که هنوز هم متخصصان و پزشکان سازمان بهداشت جهانی به طور دقیق و کامل به آن پاسخ نداده اند و این می تواند یکی از موارد نگران کننده باشد. حقیقت ماجرا این است که ویروس کرونا به عنوان یک نوع ویروس حیوانی شناخته می شود و بعد از انتقال به انسان چرخه انسانی خود را شروع می کند. این موضوع در مورد ویروس کرونای مرس و ویروس کرونای سارس هم دیده شد که از گربه و شتر به انسان انتقال پیدا کرده بودند.
نتایج دقیق علمی برای انتقال بیماری کرونا از خفاش به انسان وجود ندارد و به عنوان تنها یافته است که به آن استناد می شود. با این وجود ممکن است تحقیقات علمی بیشتری در آینده صورت گیرد تا منشاء اصلی این بیماری هم مشخص شود.
افرادی که در معرض ویروس کووید ۱۹ قرار می گیرند بیشتر از لحاظ سیستم دستگاه تنفسی خود دچار مشکل می شوند. بررسی رفتار ویروس کرونا نشان میدهد که علاقه زیادی به قسمتهای خنک بدن دارد و با توجه به اینکه دستگاه تنفسی بدن خنک تر از سایر قسمتهای آن است به محل خوبی برای تکثیر و بیماری فرد تبدیل شده است. این موضوع باعث میشود که دستگاه تنفسی انسان بیشترین تاثیر را از این ویروس بپذیرد و اکثر افراد نشانه های سرماخوردگی و آنفولانزا های معمولی را دارند.
در مورد نشانه های بیماری کرونا می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که ۸۰ درصد از مبتلایان به بیماری کرونا معمولاً علائم حاد را از خود نشان می دهند و با مراقبت های معمولی می توانند زندگی عادی خود را انجام دهند.
ویروس کووید ۱۹ به عنوان یک ویروس جدید شناخته می شود که هنوز هم اطلاعات کامل و دقیقی در مورد آن وجود ندارد. تیم های تحقیقاتی متعددی در سطح دنیا در حال تحقیق در مورد این ویروس و تلاش برای ساخت واکسن و درمان برای آن هستند. اگرچه نمونه های مختلفی از تولیدات این تحقیقات به مرحله تست حیوانی و تست بالینی رسیده، اما هنوز هم هیچ گونه درمان قطعی برای بیماری کرونا پیدا نشده است.
اکثر کسانی که امروز در بیمارستانها بستری میشوند تحت کنترل پزشکان هستند و شرایط بالینی آنها و تغذیه آنها کنترل شده تا فرد به مرور زمان با کمک سیستم ایمنی ویروس را از بین ببرد.
احتمالاً در تلویزیون یا در بسیاری از منابع دیگر دیده اید که استفاده از ماسک یا دستکش برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا پیشنهاد شده است. به طور کلی مسیر های مخاطی به عنوان بهترین مسیر ها برای انتقال ویروس کووید ۱۹ شناخته می شود و اگر این مسیرها بسته شوند تا حدود زیادی می توان چرخه انتقال آن را قطع کرد. با توجه به اینکه درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد، انجام راهکارهای زیر برای افراد جامعه ضروری است:
وقتی که از طرف نهادهای دولتی اقدام به تعطیلی مدارس و دانشگاه ها شده و برای درمان مبتلایان به بیماری کرونا هم بیمارستان جداگانه در نظر گرفته شده، احتمالاً این ایده به ذهن شما هم رسیده که خدمات دندانپزشکی را متوقف کنید. اما اگر توجه کرده باشید فضای کلینیک دندانپزشکی نسبت به کلینیک های پزشکی متفاوت است و معمولاً تراکم جمعیت در آن ها بسیار کمتر است و احتمال شیوع ویروس در آن پایین تر است.
کسانی که از خدمات کلینیک دندانپزشکی استفاده می کنند، از قبل هماهنگیهای لازم را انجام داده و سر یک ساعت مشخص به کلینیک مراجعه می کنند و بعد از انجام خدمات درمانی می توانند بلافاصله خارج شوند. بنابراین می توان انتظار داشت که بین بیماران و افراد استفاده کننده از خدمات کلینیک هیچگونه تماس مستقیمی وجود ندارد و طبیعتاً این شانس انتقال بیماری را به حداقل می رساند.
در ضمن قبل از اینکه شما وارد فضای کلینیک شوید تمامی فضای آن استریل شده و دندانپزشکان هم از تجهیزات استریل استفاده می کنند. دندانپزشکان تمامی مراتب امنیتی را رعایت می کنند و در حین ارتباط با بیمار از ماسک و دستکش استریل و همچنین عینک مخصوص کمک میگیرند. با این وجود اگر به فکر استفاده از خدمات دندانپزشکی هستید سعی کنید که اضطراب و نگرانی خود را کمتر کنید و با امیدواری به انجام خدمات خود بپردازید. در تاریخ نگارش این مقاله کلیه مطبهای دندانپزشکی تعطیل است و تنها تعداد بسیار محدودی از کلینیک های دندانپزشکی مشغول به فعالیت هستند که تنها درمانهای اورژانس را قبول میکنند. اما در کل کلینیکها محیطهای مناسبتری برای درمانهای دندانپزشکی در این مقطع بحرانی هستند