در این نوشته می خوانید:
کراس بایت لینگوال که معمولاً تحت عنوان کراس بایت شناخته می شود، اصطلاحی است که برای توصیف ناهماهنگی دندان ها یا مال اکلوژن استفاده می شود. به طور خاص، کراس بایت زمانی رخ می دهد که دندان های فک بالای شما داخل دندان های فک پایین قرار می گیرند. این ناهماهنگی می تواند روی بهداشت کلی دندان ها تأثیر بگذارد و منجر به بروز مشکلاتی مانند درد یا مشکلات جویدن غذا شود.
کراس بایت یک مشکل شایع دندانی است. ارتودنتیست ها دندانپزشکان آموزش دیده ای هستند که می توانند به درمان کراس بایت و نامرتبی دندان های کمک کنند. این مقاله مروری است بر کراس بایت و همچنین علل بروز آن و آنچه که باید در مورد کراس بایت بدانید.
به طور معمول، دندان های فک بالای شما پهن تر هستند و در قسمت بیرونی دندان های فک پایین شما قرار می گیرند. هر دندان بالا، دندان پایین همسان خود را لمس می کند تا نیروی جویدن یا فشردن به طور یکنواخت در دهان شما پخش شود. اگر کراس بایت داشته باشید، این حرکات ممکن است باعث فرسایش نامنظم و آسیب به دندان های شما شود.
هنگامی که دندان ها به درستی تراز شوند، دندان های بالا کمی روی دندان های فک پایین قرار می گیرند. در کراس بایت برعکس این اتفاق می افتد: برخی از دندان های فک بالا در داخل دندان های فک پایین قرار می گیرند.
کراس بایت زمانی اتفاق می افتد که هنگام بسته بودن دهان، دندان های شما به درستی روی یکدیگر قرار نگیرند. کراس بایت در افراد مختلف منحصر به فرد است. کراس بایت می تواند یک دندان یا گروهی از دندان ها، مانند دندان های جلو یا عقب ، و یک یا هر دو طرف فک را تحت تاثیر قرار دهد.
دو نوع کلی کراس بایت وجود دارد:
کراس بایت خلفی دندان های عقب را تحت تأثیر قرار می دهد. در این نوع کراس بایت، هنگام بستن بایت، دندان های عقب فک بالا داخل دندان های فک پایین قرار می گیرند. آنها می توانند یک طرفه (در یکی از دو سمت راست یا چپ فک، دندان ها را تحت تأثیر قرار دهند) یا دو طرفه (هر دو طرف را به طور مساوی تحت تأثیر قرار دهند).
کراس بایت قدامی دندان های جلو را تحت تأثیر قرار می دهد. در این حالت، دندان های جلوی فک پایین به گونه ای قرار می گیرند که از جلوی دندان های جلوی فک بالا خارج می شوند. این معمولاً تحت عنوان “آندربایت” شناخته می شود.
کراس بایت قدامی شایع ترین نوع کراس بایت است.
علامت اصلی کراس بایت دندان هایی هستند که روی یکدیگر قرار نمی گیرند. شکل ظاهری آنها به شدت و محل دندان هایی بستگی دارد که تحت تأثیر قرار گرفته اند. به عنوان مثال، ممکن است یک دندان در پشت دندان دیگر قرار گرفته باشد یا ممکن است چندین دندان داشته باشید که به درستی با هم تماس نداشته باشند.
علاوه بر ناهماهنگی ظاهری دندان ها، سایر علائم فیزیکی کراس بایت عبارتند از:
در برخی موارد ممکن است فرد علائمی نداشته باشد. اگر کراس بایت شما درمان نشود، می تواند منجر به مشکلات دیگری شود.
کراس بایت می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی باشد، که در آن شما ناهماهنگی دندان ها را از والدین بیولوژیکی خود به ارث برده اید، یا سایر عوامل خارجی، مانند مکیدن انگشت شست در دوران کودکی یا تصادفی که باعث آسیب فک شده اند. بعلاوه، کراس بایت می تواند نتیجه ترکیبی از این عوامل باشد.
برای بسیاری از افراد، کراس بایت می تواند ارثی باشد. این به این معنا که ویژگی نامرتبی دندان توسط والدین منتقل می شود. به عنوان مثال، علل ژنتیکی زمینه ای کراس بایت می توانند شامل موارد زیر باشند:
کراس بایت همچنین می تواند ناشی از عوامل محیطی باشد، به این معنی که توسط یک نیروی خارجی (بیرون دهانی) ایجاد می شود. از آنجا که دندان ها درون استخوان قرار دارند، می توان آنها را با فشار مناسب یا آسیب در جای خود جابجا کرد یا به بیرون هل داد. اگر دندان ها از بین رفته باشند یا دیر وارد شوند، دندان های دیگر جابجا می شوند که می تواند باعث بروز مشکلات ساختاری و تراز شدن شود.
عوامل محیطی رایج ممکن است عبارتند از:
کراس بایت معمولاً به دلیل مشکلات دندانی یا اسکلتی یا ترکیبی از هر دو ایجاد می شود. این مشکلات ممکن است ناشی از عادات، تأخیر در رشد دندان، مشکلات ساختاری استخوان، مشکلات راه هوایی فوقانی یا ژنتیک باشد.
برای اصلاح کراس بایت، لازم است که توسط یک دندانپزشک متخصص یا ارتودنتیست معاینه شوید. بسته به نوع و شدت کراس بایت، متخصص با در نظر گرفتن چندین عامل از جمله موارد زیر، به یک طرح درمان نهایی خواهد رسید که برای شما کار خواهد کرد:
کراس بایت ها به صورت خود به خود درمان نمی شوند، بنابراین درمان زود هنگام برای جلوگیری از بروز مشکلات فک و دندان مهم است. درمان کراس بایت در دوران کودکی، زمانی که فک و صورت هنوز در حال رشد هستند، بهتر است. البته یک فرد بزرگسال نیز می تواند کراس بایت خود را اصلاح کند.
اگر متوجه شدید که کودک خردسال شما کراس بایت دارد، ارتودنتیست او احتمالاً تا سن ۷ یا ۸ سالگی برای شروع درمان صبر می کند. طرح درمان به علت و شدت کراس بایت بستگی خواهد داشت.
هدف از درمان کراس بایت اصلاح موقعیت دندان ها است. چندین گزینه مختلف وجود دارند، از جمله:
سایر درمان های ممکن عبارتند از:
گاهی اوقات، بخشی از اصلاح کراس بایت ممکن است شامل توقف یا درمان عادات باشد. این گزینه ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
هزینه اصلاح کراس بایت به گزینه درمانی انتخابی شما، جایی که به دنبال درمان هستید و اینکه آیا بیمه دندانپزشکی در دسترس شما است بستگی دارد.
در حالی که بیشتر طرح های بیمه دندانپزشکی حداقل بخشی از هزینه های درمان ارتودنسی را پوشش می دهند، بیماران معمولاً بخشی از درمان را نیز پرداخت می کنند. دانستن این نکته مفید است که بسیاری از مطب های ارتودنسی طرح های پرداختی را برای کمک به کاهش هزینه ها ارائه می دهند و می توانند با بیماران همکاری کنند تا سرمایه گذاری قابل مدیریت باشد.
کراس بایت عبارت است از ناهماهنگی یک یا چند دندان در هر قسمت از دهان که در نتیجه آن دندان های فک بالا داخل دندان های فک پایین قرار می گیرند. کراس بایت می تواند دردناک باشد، بر توانایی جویدن شما تأثیر بگذارد و باعث ساییدگی و فرسایش اضافی روی سطح دندان ها شود. علل بروز آن عبارتند از ژنتیک یا رفتارهای دوران کودکی مانند مکیدن شست. بسته به نوع و شدت کراس بایت، گزینه های درمانی متداول عبارتند از بریس ها، الاینرها، وسیع کننده های کام، هدگیر و در موارد شدید، جراحی.
کراس بایت شایع و قابل درمان است. بهتر است در اسرع وقت و در صورت امکان به دنبال درمان باشید تا ناهماهنگی ها و علائم بدتر نشود. خوشبختانه، تعدادی گزینه مختلف برای همراستا کردن بایت شما وجود دارد.
کراس بایت یک مشکل اورژانس دندانپزشکی نیست. اما اگر درمان نشود، ممکن است منجر به بروز مشکلات زیادی برای فک شود و ویژگی های صورت را تحت تأثیر قرار دهد و روی سلامت و بهداشت عمومی دندان ها تأثیر بگذارد، زیرا تمیز کردن دندان های کج سخت تر است که ممکن است منجر به پوسیدگی و سایر مشکلات شود. همچنین می تواند منجر به جابجایی فک به یک سمت، و فرسودگی لایه خارجی دندان (مینای دندان) شود. اگر شما یا فرزندتان دندان های نامرتب دارید، در مورد مراحل درمان با دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید.
کارشناسان تخمین می زنند که کراس بایت، مانند درمان های ارتودنسی مانند بریس ها و الاینرهای شفاف، بسیار شایع است. بنابراین اگر به دنبال مراقبت برای کراس بایت هستید، تنها نیستید.
نه همیشه. کراس بایتی که در دوران کودکی بوجود آمده باشد معمولاً بدون درمان خود به خود اصلاح نمی شود و مشکلات درمان نشده بایت ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند. به همین دلیل است که متخصصان توصیه می کنند هر چه زودتر دنبال درمان باشید.