در این نوشته می خوانید:
دلایل مختلفی برای تغییر رنگ دندانها و لکهدار شدن آنها وجود دارد به همین دلیل افراد زیادی هستند که به فکر سفید کردن دندان خود هستند. برای این افراد گزینههای مختلفی وجود دارد و دندانپزشک ترمیمی و زیبایی می تواند به شکل های مختلف روی ظاهر دندان ها تاثیر بگذارد. این در حالی است که برخی دیگر محصولات سفید کننده در منزل را امتحان می کنند و به همین دلیل نگران عوارض جانبی آنها هم هستند.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مطلب به شما خواهیم گفت که روند سفید کردن دندان در مطب دندانپزشکی (آفیس بلیچینگ) یا در منزل (هوم بلیچینگ) به چه صورت است و عوارض جانبی احتمالی آن چیست.
به طور کلی مسئله تغییر رنگ دندان ها را می توانیم به مسائل فیزیکی و بیرونی یا به مسائل ذاتی آنها ربط دهیم:
روش ها و محصولات زیادی برای سفید کردن دندان ها در بازار وجود دارد. به همین دلیل است که اکثر افراد برای انتخاب گزینه مناسب و بی خطر دچار سردرگمی می شوند و نمی دانند که دقیقا کدام گزینه را انتخاب کنند. عموما روش های سفید کردن را می توان در سه گروه زیر قرار داد:
اصولا صحبت کردن با دندانپزشک در مورد سفید کردن دندان ها قبل از امتحان کردن روشهای مختلف بسیار مفید است. دندانپزشکان یک برنامه درمانی کامل در اختیار فرد قرار می دهند تا به بهترین وجه ممکن نیازهای فردی او برطرف شود. در ضمن در این جلسه شما چندین روش برای سفید کردن دندانهای خود خواهید شناخت که هر کدام از آنها می تواند برای شما بهترین گزینه ممکن باشد و اگر به درستی از آن استفاده نکنید احتمالاً عوارض جانبی زیادی به دنبال خواهد داشت.
دندانپزشکان چند شیوه برای سفید کردن دندان ها در مطب یا خانه می شناسند. پرتکرارترین روشی که توسط دندانپزشکان استفاده میشود استفاده از محصول کاربامید پراکسید است. این ماده شیمیایی به هیدروژن پراکسید و اوره تجزیه می شود و در یک واکنش شیمیایی رنگ دندانها را تغییر میدهد. این روش را میتوانیم یک راهکار ایمن برای تغییر رنگ دندانها معرفی کنیم.
حضور در مطب دندان پزشک و انجام سفیدی دندان ها به صورت حرفه ای یک روش ایده آل است. در ضمن اثر سفید کنندگی مواد هم بسیار طولانی تر خواهد بود. معمولاً دندانپزشکی فقط به یک ساعت برای سفیدتر کردن وضعیت دندانها نیاز دارند. در این شیوه دندانپزشک از غلظت بالاتر پراکسید هیدروژن نسبت به محصولات عرضه شده در داروخانه ها استفاده می کند و این کار را در شرایط کنترل شده انجام می دهد. همچنین اگر دندان پزشک تشخیص دهد که بیمار دچار ضایعات پوستی یا مشکلات لثه است روش های مناسب به کار میبرد تا سفید کردن دندان به شکل مناسب انجام شود.
در برخی موارد دندانپزشکان سفید کردن دندان ها در منزل را تجویز می کنند که باید با نظارت آنها انجام شود. در این شیوه دندانپزشک ابتدا یک لایه محافظ سفارشی را در دهان شما قرار می دهد تا از قسمت های مختلف و بافت نرم محافظت کند. از این مرحله به بعد شما یک ژل سفید کننده مخصوص روی دندان های خود قرار می دهید و این کار را به مدت ۳۰ دقیقه تا یک ساعت در روز طبق دستور دندانپزشک برای چند هفته انجام میدهید. ادامه پیدا کردن این روال منجر به سفیدی دندان های شما میشود.
برای بهبود وضعیت ظاهری دندان ها و از بین بردن لکه های آنها امکان استفاده از محصولات سفید کننده بدون نسخه وجود دارد. برخلاف محصولاتی که توسط دندانپزشک استفاده می شود، در این مواد خبری از کاربامید پراکسید نیست. به همین دلیل اگر دندانهای شما به طور ذاتی تغییر رنگ داده باشند به احتمال زیاد سفیدکننده های معمولی تاثیری روی آن ندارند. برای کسانی که به فکر سفید کردن دندان در منزل هستند راهکار های رایج شامل موارد زیر می شود:
در خمیردندان سفیدکننده از کاربامید پراکسید استفاده نشده است، اما در عوض شاهد استفاده از مواد ساینده و کوارین آبی شیمیایی هستیم که با ساییدگی سطح دندان ها منجر به سفید شدن سطح آنها می شود. محصولاتی که حاوی کوارین آبی (blue covarine) هستند، از لحاظ شیمیایی روی سطح دندان ها تاثیر می گذارند و به همین دلیل می توان بعد از یک بار مسواک زدن شاهد سفید تر شدن سطح دندانها بود.
نوارها شامل لایه بسیار نازکی هستند که در آن مقدار بسیار کمی پراکسید هیدروژن به کار گرفته شده که به صورت یک لایه چسبناک روی دندان ها قرار می گیرد. این نوار نازک باید برای یک یا دو بار در روز برای مدت زمان مشخصی روی دندانها مالیده شود که لایه اضافی سطح دندانها را از بین برده و منجر به تمیز شدن دندانها میشود.
کربن فعال یکی از چندین روش خانگی برای سفید کردن دندان است که هنوز از لحاظ علمی تاثیر آن به اثبات نرسیده است و بهتر است قبل از امتحان کردن آن با دندان پزشک خود صحبت کنید. البته نمونه های مختلفی از خمیردندان های کربن فعال در داروخانه ها وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. راهکارهای خانگی پیشنهاد چندان مناسبی نیستند و احتمال آسیب دیدن دندان ها وجود دارد و به همین دلیل باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
اگرچه سفید کردن دندانها به طور کلی یک پدیده ایمن محسوب میشود و عوارض چندانی ندارد، اما ممکن است در برخی افراد با حساسیت دندان در اولین بار یا دومین بار همراه باشد. به همین دلیل دندانپزشک برای از بین بردن این حساسیت استفاده از محصولاتی مانند نیترات پتاسیم و ژل فلوراید سدیم را پیشنهاد می دهد.
در برخی افراد سفید کردن دندان با تحریک لثه ها همراه می شود. این نوع حساسیت به دلیل تماس مستقیم لثه های شما با محصول سفید کننده اتفاق میافتد و معمولاً عوارض جانبی آن بعد از اتمام دوره درمانی هم از بین میرود.
به خاطر داشته باشید که امکان نگهداری دندان ها به صورت دائمی با یک رنگ سفید ثابت وجود ندارد و شما باید هر چند وقت یکبار سفید کردن دندانها را انجام دهید.