در این نوشته می خوانید:
والدین عاشق این هستند که به تماشای رشد نوزاد خود بنشینند. قطعا اولین لبخند نوزاد، اولین صدا ها، اولین قدمها و … زیباترین اتفاقی است که در زندگی نوزاد و پدر و مادر رخ می دهد. اما گاهی اوقات این اولین ها برای والدین یا نوزادان چندان شیرین نیست مانند زمانی که اولین دندان نوزاد شروع به رویش می کند.
دندان درآوردن یکی از آن نقاط عطفی است که ممکن است ناراحتی، گریه وحتی بیخوابی شبانه را به همراه داشته باشد. البته زمانی که این فرآیند شروع می شود، همه این موارد به کودک شما بستگی دارد.
بیشتر نوزادان بین ۴ تا ۷ ماهگی اولین دندان خود را درمی آورند. اما طیف گستردهای از زمان برای شروع به رویش دندان “طبیعی” تلقی می شود. بنابراین اگر نوزاد شما در ۷ یا ۹ ماهگی دندان درنیاورد، وحشت نکنید. اگر نگران هستید، همیشه می توانید در معاینه بعدی خود با پزشک متخصص اطفال خود صحبت کنید.
برای مشخص شدن بیشتر موضوع، اکثر نوزادان در حدود ۶ ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند. کودک شما احتمالاً تا ۳ سالگی مجموعه کاملی از دندان های شیری خود را خواهد داشت و اگرچه ممکن است غیرممکن به نظر برسد، برخی از نوزادان با یک یا دو دندان به دنیا می آیند! البته این مورد بسیار نادر و غیرمعمول است.
برخی از نوزادان سریع شروع به دندان درآوردن می کنند و مانند معمول جای نگرانی برای این امر نیست! اگر نوزاد شما در حدود ۲ یا ۳ ماهگی علائم دندان درآوردن را نشان دهد، ممکن است در این زمینه اندکی از این قاعده جلوتر باشد.
یا ممکن است کودک ۳ ماهه شما در مرحله طبیعی رشد قرار داشته باشد. بسیاری از نوزادان ۳ تا ۴ ماهگی خود را با با قرار دادن اجسام مختلف در دهانشان و روی لثه آغاز می کنند. این کاملاً طبیعی است و اغلب برای مدتی طولانی نیست و با درآمدن دندان فروکش می کند.
اگر حس میکنید کودک شما مانند گذشته شاد و سرحال نیست و کمی بد اخلاقی می کند ممکن است نشانه ای از این باشد که نوزاد شما در حال دندان درآوردن است، به دنبال علائمی مانند زیر باشید:
دو دندان پایین معمولاً اولین دندانهایی هستند که ظاهر می شوند، بنابراین هنگام ظهور این علائم به آن ناحیه توجه بیشتری داشته باشید. وقتی اولین دندان های نوزاد شما ظاهر شد، لازم است از یک مسواک کوچک و با برس نرم استفاده کنید تا اطراف دندانها را برای او تمیز کنید. همچنین می توانید روزانه از یک دستمال حولهای تمیز و مرطوب برای مالش روی لثههای کودک استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک متخصص کودک بهترین گزینه است! به آنها در قرار ملاقات بعدی در مورد دندانهای کودک خود اطلاع دهید. پزشک می تواند اطمینان حاصل کند که همه چیز خوب پیش می رود و یا در صورت لزوم، شما را به دندانپزشک کودکان ارجاع دهد. (البته معمولاً در این سن نیازی نیست.)
حتما متوجه شده اید که در صورت دندان درآوردن زودهنگام نوزاد خود نباید نگران باشید. همچنین در صورتی که کودک شما دیرتر از زمان معمول دندان درآورد نیز جای نگرانی نیست.
این امر در هر کودک متفاوت است. نگران نباشید اگر همه همسن های کودک شما پیش از فرزندتان شروع به رویش دندان هایشان کرده اند، نوزاد شما هم در زمان خودش دندان درمی آورد. در حقیقت، اگر قصد مقایسه دارید، بهتر است در نظر بگیرید که چه زمانی خواهران و برادرهایشان (اگر فرزند دیگری دارید) اولین دندان خود را درآوردهاند. یا زمانی که شما یا همسر شما شروع به دندان درآوردن کرده اید را بیابید.
چرا این کار مفید است؟ به این دلیل است که ژنتیک ممکن است در زمان شروع رویش دندان ها نقش داشته باشد. اگر کودک شما دچار تولد زودرس باشد یا با وزن کم به دنیا آمده باشد، این ممکن است باعث ایجاد تاخیر در دندان درآوردن شود.
به طور متوسط، نوزادان:
علائم پریشان کننده رشد دندان های کودک ممکن است دوره ای باشند یا تا زمانی که نوزاد اولین دندان خود را دربیاورد وجود داشته باشند. گاهی نیز علائم ممکن است برای نوزاد دلهره آور و تحریک کننده باشد. اما در صورت نگرانی با پزشک متخصص اطفال صحبت کنید.
از طرف دیگر، دندان های بسیاری از نوزادان بدون هیچ علامتی درمی آید. بنابراین اگر کودک شما یک روز صبح به شما لبخند میزند و شما ناگهان سفیدی مرواریدی در زیر لثه را مشاهده می کنید، تعجب نکنید!
و سرانجام، اگر فرزند شما تا ۱۸ ماهگی دندان درنیاورده باشد، برای ارزیابی باید به یک دندانپزشک کودکان مراجعه کنید. در موارد نادر، یک مسئله اساسی پزشکی ممکن است باعث تاخیر در دندان درآوردن شود. این شامل موارد زیر است:
دو دندان جلویی کودک شما احتمالاً در ابتدا ظاهر خواهد شد، و به دنبال آن چهار دندان فوقانی پدیدار می شود. در مرحله بعد، دندان های آنها ممکن است به طور هم زمان در دو طرف دهان دربیآیند. اما این الگو متفاوت است و بسیاری از عوامل می توانند بر جدول زمانی دندان درآوردن تأثیر بگذارند (مثلاً اگر کودک شما زود متولد شده یا در بدو تولد با وزن کم متولد شده باشد).
اگر نگران این هستید که مدت زمانی از درآمدن آخرین دندان فرزند شما گذشته است و از سایر دندان ها هنوز اثری نیست، با پزشک متخصص صحبت کنید.
علائم شایع دندان درآوردن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
از طرف دیگر، درجه حرارت بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد، استفراغ یا اسهال معمولاً نشانه دندان درآوردن نوزاد نیستند. اگر کودک شما دارای این علائم است، به پزشک متخصص اطفال خود مراجعه کنید.
هنگامی که کودک کوچک شما در حال دندان درآوردن است، ممکن است شما هم بسیار مضطرب و نگران باشید زیرا دیدن نوزاد شما که آشفته است دردناک است. اما نوزاد به آرامش بخشی و تسکین نیز احتیاج دارد. این موارد برخی از روش ها و دارو های آزمایش شده و از همه مهمتر بیخطر برای کودک هستند که میتوانید آن ها را امتحان کنید:
وقتی کودک شما اولین دندان خود را در می آورد، در حقیقت آن نشانه ای در مورد روند رشد آنها نیست، مانند بسیاری از موارد دیگر رشد کودک، دندان درآوردن نیز در یک طیف گسترده زمانی برای نوزادان متفاوت است. اکثر نوزادان، بدون در نظر گرفتن اینکه اولین دندان آنها در چه سنی رشد کرده است، تا زمان ۳ سالگی مجموعه کامل دندان های خود را خواهند داشت.
اما اگر کودک شما تا زمان ۱۸ ماهگی هنوز دندان درنیاورده است، با دندانپزشک خود صحبت کنید. در حالت ایده آل، قبل از ۱ سالگی کودک خود، شما باید یک ملاقات با دندانپزشک کودکان را ترتیب داده باشید.
بنابراین اگر هنوز به دندانپزشک مراجعه نکردید، این زمان خوبی خواهد بود تا دهان و لثه نوزاد دلبندتان بررسی شود. در حالی که مراجعه به دندانپزشک برای اولین بار ممکن است ترسناک به نظر برسد، این دو مورد را به یاد داشته باشید: کودک شما تاکنون تجربه ای منفی در دندانپزشکی برای داشتن ترس نداشته و دندانپزشکان اطفال، بهترین اشخاص برای آسان کردن این ملاقات هستند و حتی می تواند این ملاقات برای کودک شما سرگرم کننده نیز باشد.
پس از آنکه کودک کوچک شما دو یا یک دندان درآورد، حتماً مراقب باشید روزانه اطراف آن را با یک دستمال مرطوب و خنک و یا مسواک کودک تمیز کنید.