در این نوشته می خوانید:
افرادی که دیابت دارند، و گلوکز خون آنها در سطح غیر عادی قرار دارد، بیشتر از افرادی که دیابت ندارند در معرض خطر مشکلات دندانی و بیماری لثه قرار دارند. علت این است که مقاومت بدن آنها به عفونت پایین تر است و ممکن است به سادگی بهبود پیدا نکنند.
اگر شما با دیابت زندگی می کنید، لازم است توجه ویژه ای به سلامت دهان و مراقبت های دندانی، همچنین کنترل سطوح گلوکز خون خود داشته باشید. برای دریافت توصیه های لازم در خصوص نحوه مراقبت از دندان ها و لثه ها و چگونگی داشتن دهانی سالم به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
دیابت یک بیماری بسیار شایع است، و تعداد زیادی از افراد را در سراسر دنیا تحت تأثیر قرار داده است. نخستین علائم و نشانه های دیابت می توانند داخل دهان اتفاق بیفتند، بنابراین داشتن توجه ویژه به سلامت دهان نیز می تواند منجر به تشخیص و درمان زودتر دیابت شود.
شایع ترین مشکلات مربوط به سلامت دهان که افراد مبتلا به دیابت را تحت تأثیر قرار می دهند عبارتند از:
بیماری پریودنتال (لثه) در نتیجه عفونتی اتفاق می افتد که موجب تخریب استخوان اطراف می شود که دندان ها را حمایت می کند. این استخوان دندان های شما را داخل استخوان فک نگه می دارد و اجازه می دهد شما راحت غذا بجوید. باکتری و ذرات غذا که به پلاک دندان تبدیل می شوند برای بروز بیماری لثه ضروری هستند.
این پلاک ها اگر زدوده نشوند و روی دندان ها و لثه ها باقی بمانند، سفت می شوند و تبدیل به رسوب یا تارتار می شوند. پلاک و رسوب موجب حساسیت لثه های اطراف دندان های شما می شوند در نتیجه آنها قرمز و متورم و دچار خونریزی می شوند. با پیشرفت بیماری لثه، استخوان بیشتری از دست می رود. دندان ها لق می شوند و ممکن است به طور خود به خود بیفتند یا نیاز به کشیدن داشته باشند.
در افرادی که سطح گلوکز خون آنها کمتر از حد مطلوب است، بیماری لثه شایع تر و شدیدتر است. علت این است که به طور کلی مقاومت کمتری در برابر عفونت دارند و ظرفیت بهبود آنها کاهش یافته است.
مهم است مراقب سلامت دهان خود باشید و سطح قند خون را تحت کنترل داشته باشید. این دو رابطه ای دو طرفه با یکدیگر دارند. در افرادی که با دیابت زندگی می کنند، درمان بیماری لثه به بهبود سطوح گلوکز خون کمک می کند، و افرادی که سطوح قند خون آنها در بهترین شرایط خود قرار دارد واکنش خوبی به درمان های دندانپزشکی نشان می دهند.
در صورت مشاهده علائم و نشانه های بیماری لثه هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
با افزایش سطوح قند خون، افرادی که با دیابت زندگی می کنند، ممکن است گلوکز بیشتری داخل بزاق دهان خود داشته باشند و دهان آنها بسیار خشک شود. این شرایط اجازه می دهند پلاک های دندانی روی دندان ها شکل بگیرند، که منجر به پوسیدگی دندان ها و بروز حفره های دندانی می شود.
با دو مرتبه پاکسازی دقیق دندان ها و لثه با مسواک و خمیر دندان فلورایده پلاک های دندانی می توانند با موفقیت از داخل دهان زدوده شوند. برای پاکسازی بین دندان های خود از مسواک های بین دندانی، نخ دندان، یا دیگر ابزارهایی استفاده کنید که برای تمیز کردن بین دندان ها کاربرد دارند. مراقبت های خوب از دندان ها از بروز حفره های دندانی و بیماری لثه جلوگیری می کند.
قارچ دهان (کاندیدیا) نوعی عفونت قارچی است. این عفونت در نتیجه رشد بیش از حد مخمر کاندیدیا آلبیکانز بروز پیدا می کند، که به طور طبیعی داخل دهان وجود دارد. برخی شرایطی که در نتیجه دیابت بروز پیدا می کنند، مانند بالا رفتن سطح قند خون داخل بزاق دهان، مقاومت ضعیف در برابر عفونت، و خشکی دهان (کاهش سطح بزاق) می توانند با برفک دهانی ارتباط داشته باشند.
برفک دهان موجب بروز لکه های سفید رنگی روی پوست دهان شود، که می توانند منجر به بروز ناراحتی و زخم شوند. بهداشت خوب دهانی و در بهترین حالت نگه داشتن سطح قند خون برای درمان موفق برفک دهان حیاتی هستند. دندانپزشک می تواند با تجویز داروهای ضد قارچ این بیماری را درمان کند.
اگر شما شخصی هستید که با دیابت زندگی می کنید، و می خواهید از بروز مشکلات برای دندان ها و لثه ها پیشگیری کنید، توصیه می شود: