در این نوشته می خوانید:
مصرف الکل هم اثرات کوتاه مدت و هم اثرات طولانی مدت دارد. الکل بر بدن و سلامتی شما، از مغز شما گرفته، تا قند خون و تا کبد شما آسیب می رساند. در حالی که بسیاری از افراد از برخی از خطرات استفاده بیش از حد از نوشیدنی های الکلی ، مانند سیروز کبد، مشکلات متابولیک و مشکلات گردش خون باخبر هستند اما ممکن است آنها درک نکنند که چگونه الکل می تواند تأثیر منفی بر روی بدن شما، از جمله دندان های شما داشته باشد.
بیماری های لثه، پوسیدگی دندان و زخم های دهان، برای افرادی که بیش از حد از نوشیدنی های الکلی استفاده می کنند بسیار بیشتر مشاهده می شود و سوء مصرف الکل دومین عامل خطرناک سرطان دهان است. در ادامه درباره نحوه تأثیر الکل در بدن اطلاعات بیشتری را کسب کنید.
افرادی که در مصرف نوشیدنی های الکلی زیاده روی می کنند، دارای سطح پلاک بالاتری بر روی دندان های خود هستند و سه برابر بیشتر احتمال دارد که دچار از دست دادن دائمی دندان ها شوند. اما آیا نوشیدن میزان کم الکل موجب مشکلات جدی دندان و دهان می شود؟ شواهد پزشکی قطعی زیادی وجود ندارد. با این وجود دندانپزشکان اذعان دارند که نوشیدن میزان کم الکل به طور مرتب نیز تاثیرات مخربی را خواهد داشت.
رنگ نوشیدنی ها از کروموژن ها (chromogens) ناشی می شوند. کروموژن ها که به مینای دندان پیوند خورده اند با اسید موجود در الکل سازش کرده و موجب لکه دار شدن دندان ها می شوند. یک راه برای دور زدن این مشکل نوشیدن مشروبات الکلی با نی است. در صورتی که شما ترجیح می دهید مشروب را با نوشابه تیره مخلوط کنید یا شراب قرمز بنوشید، با لبخند سفید و زیبا خداحافظی کنید. علاوه بر میزان قند موجود، نوشابه های تیره رنگ می توانند موجب لکه دار یا رنگ شدن دندان ها شوند. آبجو نیز همانند شراب اسیدی است که این امر باعث می شود دندان ها توسط جو تیره و جو سبز خشک شده که در آبجوهای تیره یافت می شوند، لکه دار شوند.
نوشیدنی های الکلی با درصد بالای الکل موجب خشکی دهان نیز می شوند. بزاق دهان، دندان را مرطوب نگه می دارد و به از بین بردن پلاک و باکتری ها از سطح دندان کمک می کند. سعی کنید در هنگام نوشیدن الکل از آب رسانی به بدن غافل نشوید.
هنگام نوشیدن الکل، قند موجود در الکل با باکتری های موجود در دهان شما ترکیب می شود و ایجاد پلاک می کند. پلاک های ایجاد شده در نهایت موجب نرم شدن مینای دندان و ایجاد حفره یا پوسیدگی می شوند. زمانی که این حفره شکل گرفت، پلاک و باکتری ها به عاج دندان، قسمت نرم تر دندان در زیر مینای دندان می رسند. پوسیدگی دندان بدون مینای موجود( به عنوان محافظ) سرعت می یابد. با ادامه روند پوسیدگی، پلاک و باکتری به مرکز نرم دندان معروف به پالپ می رسند. پالپ اعصاب و رگ های خونی را در خود نگه می دارد که هنگام در معرض باکتری قرار گرفتن سبب درد و آبسه دندان می شود.
در صورتی که یخ های موجود در نوشیدنی های الکلی خود را می جوید یا اگر مرکبات را به نوشیدنی خود اضافه می کنید، آسیب وارد شده از الکل به دندان افزایش می یابد، و حتی می تواند دندان شما را بشکند. انجمن دندانپزشکی این نکته را خاطر نشان می کند که حتی چند قطره آب لیمو نیز می تواند موجب از بین رفتن مینای دندان شود.
در ادامه واقعیت ها را دریابید و حقایق راجع به این اشتباهات و شایعات مرتبط با نوشیدنی های الکلی و بهداشت دهان و دندان را کنکاش کنید.
واقعیت این است که نوشیدنی بیش از حد الکل یا نوشیدنی های الکلی می توانند موجب خشکی دهان شما شوند. علاوه بر این مشکل، باعث بوی بد دهان نیز می شود. همچنین احتمال ایجاد پوسیدگی در دندان های شما را نیز افزایش می دهد.
همان طور که قبلا اشاره شد، آبجو اسیدی است، به این معنی که دندان ها بیشتر احتمال دارد که توسط جو تیره و جو سبز خشک شده که در آبجوهای تیره یافت می شوند، لکه دار شوند. رنگ نوشیدنی ها از کروموژن ها حاصل می شود. کروموژن ها با اتصال به مینای دندان و مصالحه با اسید موجود در الکل موجب می شوند دندان ها لکه دار شوند.
در حالی که اضافه کردن مرکبات موجب به ارمغان آوردن سلامتی توسط الکل نمی شود بلکه اضافه کردن حتی چند قطره لیمو به الکل، اسید کافی برای خوردن مینای دندان را نیز فراهم می کند.
دومین عامل خطرناک سرطان دهان، سوء مصرف الکل اعلام شده است. همچنین افرادی که از وابستگی به الکل رنج می برند، پلاک بیشتری در سطح دندان هایشان ایجاد می شود و بیشتر محتمل است که ریزش دائمی دندان را تجربه کنند.
در حقیقت خطر ابتلا به پوسیدگی های دندانی برای افرادی که نوشیدنی های الکلی به میزان زیادی می نوشند بیشتر است. این افراد ممکن است شب هنگام، خشکی دهان را تجربه کنند. نوشیدن زیاد همچنین می تواند منجر به استفراغ مکرر شود، و استفراغ به شدت اسیدی است و می تواند سبب آسیب رسیدن به دندان ها شود.
در حالی که قند می تواند برای لثه ها و دندان ها ایجاد مشکل کند، مهم ترین عامل خطر الکل این است که باعث کم آبی و خشکی دهان می شود. با کاهش جریان بزاق، خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه افزایش می یابد.
حتی در افراد فاقد پریودنتیت که مشروبات الکلی می نوشند احتمال خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن بیشتر است. خونریزی لثه ها می تواند اولین نشانه بیماری پریودنتال باشد.
برای کاهش تاثیرات سو و مخرب الکل بر روی دندان های خود این نکات ساده را امتحان کنید:
با رعایت این موارد می توان جوانب مضر مصرف نوشیدنی های الکلی را کاهش داد با این حال همچنان توصیه می شود از نوشیدن الکل اجتناب کنید. نوشیدن بیش از حد الکل و سلامتی دهان با یکدیگر در تضاد هستند. در حقیقت مطالعات، بیماری لثه و دندان را با نوشیدن الکل مرتبط می کند. هرچه میزان مصرف نوشیدنی های الکلی شما بیشتر باشد، لثه ها و دندان های شما نیز بیشتر در معرض خطر قرار می گیرند. و اگر در حال حاضر بیماری لثه دارید، الکل می تواند مراحل بیماری را تسریع کند.