در این نوشته می خوانید:
مراقبت های بهداشتی دهان و دندان، شامل تصاویر رادیوگرافی دندانی که گرفته می شوند و بی حس کننده های موضعی که استفاده می شوند، در هر زمانی در طول دوران بارداری بی خطر هستند. بعلاوه، انجمن دندانپزشکان و متخصصان زنان و زایمان (ACOG) آمریکا توافق دارند که درمان های اورژانسی، مانند کشیدن دندان، درمان های ریشه، یا ترمیم ها که تأخیر در انجام آنها ممکن است منجر به بروز مشکلات پیچیده تر شود، می توانند در طول دوران بارداری بدون خطر انجام شوند. البته ACOG بیانیه ای منتشر کرده است در خصوص به تعویق انداختن جراحی های عمومی غیر زایمانی انتخابی و برخی فرایندهای تهاجمی (مانند کاتتریزاسیون قلب یا کولونوسکوپی) تا بعد از زایمان دارد. اظهارات آنها در مورد مراقبت های دهان و دندان در طول دوران بارداری و در و در طول عمر حاکی از این است که شرایط دهانی که نیاز به درمان های فوری دارند، مانند درمان های پریودنتال یا اندودانتیک، کشیدن دندان، یا ترمیم پوسیدگی های درمان نشده، می تواند در هر زمانی در طول دوران بارداری مدیریت شود.
هنگام درمان بیماران باردار، دسترسی داشتن به یک متخصص زنان و زایمان برای برقراری یک ارتباط کاری کمک کننده است زیرا ممکن است در آینده مشاوره نیاز باشد. پرسش هایی که مطرح می شوند عبارتند از:
در طول دوران بارداری، شرایط دهانی متعدد شایعی وجود دارند:
به دلیل افزایش احتمال خطر بروز ژنژیویت و پوسیدگی، اهمیت مراقبت های بهداشتی خوبدهان باید برای این بیماران مورد تأکید قرار بگیرد.دو مرتبه مسواک زدن در طول روز با مسواک های دارای فرچه های نرم به مدت دو دقیقه، استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید، و پاکسازی بین دندان ها یک مرتبه در طول روز باید تأکید شود. اگر مشخص شده است درمان موضعی با فلوراید برای به حداقل رساندن تأثیر فرسایش نیاز است، به دلیل حالت تهوع، وارنیش فلوراید ممکن است نسبت به استفاده از درمان با ژل ترجیح داده شود.
در سال های اخیر چیزهای زیادی نوشته شده است در مورد ارتباط بین پریودنتیت در طول دوران بارداری و تأثیرات آن روی نتایج بارداری. گرچه یافته های مطالعات تکی ترکیبی بوده اند، اما مروری روی ۲۳ مطالعه سیستمیک که در سال ۲۰۱۶ انجام شد نشان داد که بین پریودنتیت و زایمان زودرس، وزن کم نوزاد حین تولد، وزن کم نوزادانی که به صورت زودرس متولد می شود، و رشد پره اکلامپسی ارتباط وجود دارد.
برای تعیین ارتباط بین پریودنتیت و تأثیرات آن روی نتایج بارداری تحقیقات بیشتری نیاز است، با این حال، در صورتی که در طول دوران بارداری پریودنتیت بروز پیدا کند، انجام جرمگیری و تسطیح سطح ریشه بدون خطر تشخیص داده شده است. بیانیه ACOG در خصوص مراقبت های دهانی در طول دوران بارداری و در طول عمر حاکی از این است که “علیرغم عدم وجود شواهد مبنی بر وجود ارتباط علی و معلولی بین بیماری پریودنتال و تأثیرات منفی روی نتایج بارداری، درمان بیماری پریودنتیت بارداری در طول دوران بارداری هیچ تأثیر منفی روی نتایج تولد ندارد” و “درمان های پریودنتال قبل از تولد با بهبود سلامت دهانی در طول دوران بارداری همراه است.”
از لحاظ تاریخی، تولید کنندگان برای ایجاد ایمنی در داروها برای استفاده در زنان باردار، به یک سیستم الفبایی متکی بوده اند. در سال ۲۰۱۵، سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا حذف تدریجی این سیستم را برای داروهای تجویزی و جایگزینی آن با یک بخش درج شده درون بسته بندی دارو آغاز کرد که به صورت تشریحی در مورد مزایا و خطرات استفاده از یک داروی خاص برای این جمعیت توضیح می دهد. این سیستم جدید به تدریج تا سال ۲۰۲۰ به صورت کامل اجرائی شد.
کاربرد سیستم الفبایی همچنان برای داروهای OTC (داروهایی که دریافت آنها از داروخانه نیاز به نسخه پزشک ندارد) ادامه دارد.
دسته بندی داروهای OTC از نظر خطر برای بارداری
دسته A | مطالعات کنترل شده هیچ خطری را نشان نمی دهند. |
دسته B | هیچ شواهدی مبنی بر خطر برای انسان ها مشاهده نشده است. · مطالعات کافی که به خوبی تحت کنترل بوده اند که روی افراد باردار انجام شده اند، علیرغم یافته های نامطلوب در حیوانات، هیچ گونه افزایش خطر ناهنجاری در جنین را نشان نداده اند. یا · در غیاب مطالعات انسانی، مطالعات حیوانی هیچ گونه خطر جنینی را نشان نداده اند. احتمال صدمه به جنین بسیار جزئی است، اما ممکن می باشد. |
دسته C | خطر منتفی نیست. · مطالعات کافی که به خوبی تحت کنترل بوده اند روی انسان ها انجام نشده است، و مطالعات حیوانی نیز نشان دهنده خطر برای جنین می باشند یا وجود ندارند. اگر در دوران بارداری استفاده شوند، احتمال آسیب به جنین وجود دارد، اما مزایای احتمالی آن ممکن است بیشتر از خطرات احتمالی آنها باشند. |
دسته D | شواهد مثبت مبنی بر وجود خطر مشاهده شده اند. · مطالعات روی انسانها، در داده های تحقیقاتی یا داده های پس از بازاریابی، نشان دهنده خطر برای جنین می باشند. با این وجود، مزایای احتمالی استفاده از این دارو ممکن است بیشتر از خطرات احتمالی آن باشند. برای مثال، در صورت نیاز در موقعیت هایی که زندگی بیمار در خطر است یا در مورد بیماری های جدی که برای آنها داروی بی خطرتری نمی تواند استفاده شود یا مؤثر نمی باشد، استفاده از این داروها قابل قبول است. |
دسته X | منع مصرف در طول دوران بارداری · مطالعات روی حیوانات و انسان ها، گزارشات تحقیقاتی یا پس از بازاریابی، شواهد مثبتی مبنی بر ناهنجاری یا خطر برای جنین را نشان داده اند که به وضوح بیش از هر مزیت ممکن دیگری برای بیمار است. |
پرسش در مورد استفاده از بی حس کننده های موضعی یا آنتی بیوتیک ها در زنان باردار کاملاً شایع است. گزینه هایی که برای استفاده در این موقعیت ها بی خطر تلقی می شوند عبارتند از:
استفاده از داروهای دیگر مستلزم مشورت متخصص زنان و زایمان بیمار به منظور ارزیابی خطرات و مزایا است. یک از نمونه از موقعیت هایی که ممکن است مشاوره سودبخش باشد تسکین درد است. داروهای مسکن متعددی در دسته B داروهای بارداری قرار گرفته اند، که نشان دهنده نسبتاً بی خطر بودن آنها برای استفاده می باشد؛ با این حال، در سال ۲۰۱۵، سازمان غذا و داروی ایالات متحده از این دسته بندی حمایت نکرد و ابراز داشت تحقیقات منتشر شده در مورد استفاده از داروهای مسکن در این جمعیت “بسیار محدود هستند که بتوان توصیه ای مبنی بر آنها ارائه داد”. این نشان می دهد که تصمیم گیری در مورد داروها برای تسکین درد باید پس از مشورت با متخصص زنان و زایمان انجام شود. با این حال، موارد اورژانسی مستلزم اعمال فوری پروتکل های اورژانسی استاندارد می باشند.
اغلب پرسش هایی در مورد استفاده از داورها در مادران شیرده مطرح می شوند. اکثر بروشورهای همراه با محصولات دارویی اطلاعاتی دارند مبنی بر استفاده از دارو در دوران شیردهی.
اکسید نیتروز در دسته داروهای C خطر در طول دوران بارداری قرار می گیرد، به این معنا که در صورتی که در طول دوران بارداری استفاده شود، خطر آسیب به جنین وجود دارد. توصیه می شود زنان باردار، هم بیماران و هم کارکنان، از قرار گرفتن در معرض اکسید نیتروز خودداری کنند. مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH) آژانس فدرال وابسته به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، استفاده از سیستم مهار و محدودیت قرار گرفتن در معرً غلظت N2O در عمل های دندانپزشکی را تا حدود ۲۵ppm در طی تجویز داروی مسکن توصیه می کند.
تصاویر رادیوگرافی برای زنان باردار، در هر مرحله ای از بارداری، وقتی روپوش و گردن بند سربی مورد استفاده قرار بگیرند، بی خطر تلقی می شوند.
متخصصان دندانپزشکی که تصاویر رادیوگرافی را می گیرند، به محضی که از باردار بودن بیماران خود آگاه می شوند، باید به صورت کتبی کارکنان خود را از این موضوع مطلع سازند. برای کارکنان باید نشان دزیمتری شخصی درنظر گرفته شود و دستور العمل های سازنده باید دنبال شوند تا اطمینان حاصل شود که قرار گرفتن در معرض اشعه های شغلی بیشتر از ۵/۰ mSv در ماه نشود. تهیه نشان های دزیمتری و محدود کردن قرار گرفتن در معرض کمتر از ۵/۰ mSv در ماه توصیه های خوبی برای عملی شدن هستند.
در طول دوران بارداری، افراد ممکن است در معرض افزایش خطر بروز مشکلات و بیماری های دهان و دندان مانند ژنژیویت و پوسیدگی های دندانی قرار داشته باشند، و باید در مورد اهمیت بهداشت خوب دهانی در طول دوران بارداری باید تحت مشاوره با متخصص زنان و زایمان و دندانپزشک خود قرار بگیرند. مراقبت های منظم و اورژانسی دندانپزشکی، شامل استفاده از بی حس کننده های موضعی و رادیو گراف ها، در هر مرحله ای از دوران بارداری بی خطر است.
دیگر اقدامات مهم که دندانپزشکان باید برای بیماران باردار خود انجام دهند:
دندانپزشکانی که از شروع مجدد مصرف دخانیات یا مصرف غیر قانونی مواد مخدر توسط بیماران پس از زایمان خود آگاه می شوند، توصیه می شود بیماران خود را از این رفتارها باز دارند. دندانپزشکان باید آمادگی داشته باشند تا زنان را در صورت درخواست آنها، از منابع درمانی آگاه سازند.