در این نوشته می خوانید:
زخم های دهان- که تحت عنوان آفت های دهان یا استوماتیت آفتی نیز شناخته می شوند- عموماً ضایعات کوچک و دردناکی داخل دهان یا در پایه لثه شما هستند. آنها می توانند غذا خوردن، نوشیدن، و حرف زدن را ناراحت کننده کنند.
زنان، نوجوانان، و افرادی که سابقه خانوادگی آفت های دهان را دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آفت های دهانی هستند.
آفت های دهانی واگیردار نیستند و معمولاً ظرف یک تا دو هفته از بین می روند. با این حال، اگر شما آفت دهانی بگیرید که بزرگ تر است یا به شدت دردناک است، یا اگر برای مدت زمان طولانی بدون بهبود دوام داشته باشد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
هیچ علت مشخصی برای بروز آفت های دهان وجود ندارد. با این حال، برخی عوامل و محرک های خاص شناسایی شده اند، که عبارتند از:
آفت های دهانی بعلاوه ممکن است علامت و نشانه شرایطی باشند که جدی تر هستند و نیاز به درمان دارویی دارند، مانند:
همه آفت های دهان شبیه یکدیگر نیستند. آفت های دهانی می توانند به سه دسته تقسیم شوند: کوچک، بزرگ، و هرپتی فرم.
آفت های دهانی کوچک گرچه دردناک هستند، اما اغلب ظرف مدت دو هفته پس از آغاز، به طور کامل بهبود پیدا می کنند. اندازه آفت های دهانی کوچک متفاوت است اما عموماً زیر ۳/۱ اینچ تا ۲/۱ اینچ باقی می مانند. آفت های دهانی کوچک ممکن است تحت عنوان آفت های دهانی “ساده” نیز شناخته می شوند. بروز نسبی این نوع زخم ها ۸۰% است.
آفت های دهانی که با زخم های بزرگ تر از قطر ۳/۱ اینچ تا ۲/۱ اینچ ظاهر می شوند، معمولاً بیشتر از ۲ هفته دوام دارند، و ظاهری غیر عادی و حاشیه های عجیب دارند. به ندرت، این نوع آفت ها ممکن است از خود اسکار به جای بگذارند.
آفت های دهانی بزرگ در افرادی شایع هستند که به دلیل شیمی درمانی یا بیماری هایی مانند HIV/ ایدز مشکل سرکوب سیستم ایمنی بدن را دارند. آفت های بزرگ ممکن است تحت عنوان آفت های “پیچیده” نیز شناخته شوند. این نوع آفت ها ۱۵ % آفت های دهانی را شامل می شوند.
آفت های هرپتی فرم آفت هایی هستند که از یک دسته یا چندین (و اغلب ده ها) ضایعه ریز تشکیل می شوند که ظاهراً یک زخم بزرگتر را تشکیل می دهند. این نوع آفت ها ممکن است یک هفته تا یک ماه طول بکشند. این نوع آفت ها ۵% از آفت ها را تشکیل می دهند.
آفت های دهانی، داخل دهان و به صورت زخم های گرد یا بیضی شکل و عموماً با حاشیه قرمز، و مرکز زرد، خاکستری، یا سفید رنگ ظاهر می شوند.
آفت های دهان عموماً در این مکان ها بروز پیدا می کنند:
یک تا دو روز قبل از ظاهر شدن قابل مشاهده آفت های دهانی، یک حس سوزش یا گزگز ممکن است در منطقه ای از دهان وجود داشته باشد که ضایعات در حال گسترش می باشند. به ندرت، ممکن است تب خفیفی هنگام آغاز آفت دهان وجود داشته باشد. آفت های دهانی ممکن است نسبتاً دردناک باشند، مخصوصاً هنگام غذا خوردن، نوشیدن، و حرف زدن.
آفت های دهان معمولاً جدی نیستند، اما در صورتی که با این علائم مواجه شوید باید به پزشک مراجعه کنید:
حملات وخیم آفت های دهان نیز ممکن است موجب بروز تب، خستگی، و تورم غدد لنفاوی شوند.
گرچه ما علت دقیق بروز آفت های دهان را نمی دانیم، اما عوامل متعددی شناسایی شده اند. همه اشکال تروما به دهان، از حوادث ورزشی گرفته تا خوردن غذاهای داغ، و حتی برخی مواد موجود در خمیر دندان ها ممکن است موجب بروز آفت های دهان شوند. آفت دهان در افرادی شایع تر است که کمبود ویتامین خاصی دارند یا افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شده دارند.
دندانپزشک شما قادر به شناسایی زخم های دهانی از طریق معاینات چشمی خواهد بود. در صورتی که مدام با زخم های تکرار شونده دهانی مواجه هستید، احتمالاً باید برای دیگر شرایط پزشکی آزمایش شوید.
آفت Canker Sore و تبخال Cold Sore یکی نیستند. تبخال ها که fever blisters یا هرپس سیمپلکس نوع ۱ نیز نامیده می شوند، گروهی از تاول های دردناک و پر از مایع هستند. برخلاف آفت ها، تبخال ها بوسیله نوعی ویروس بوجود می آیند، و فوق العاده واگیردار هستند. بعلاوه، تبخال ها عموماً خارج دهان- و معمولاً زیر بینی، اطراف لب ها، یا زیر چانه- ظاهر می شوند اما آفت ها داخل دهان ظاهر می شوند.
اکثر آفت های دهان نیازی به درمان ندارند زیرا در ناشی از آنها ظرف چند روز بهبود پیدا خواهد کرد، و زخم ها معمولاً بدون هیچ درمانی ظرف حدود یک یا دو هفته بهبود پیدا می کنند. با این حال، اگر شما اغلب با آنها مواجه هستید، یا بزرگ، با دوام، یا به شدت دردناک هستند، درمان های متعددی می توانند درد و زمان بهبود را کاهش دهند، که عبارتند از:
راهکارهای خانگی برای تسریع روند بهبود که به شما کمک می کنند احساس بهتری داشته باشید عبارتند از:
در صورتی که آفت ها نیاز به درمان داشته باشند، آنها به همین راهکارهای ساده خانگی نیز پاسخ می دهند. در صورت وخیم بودن وضعیت آفت ها، ممکن است درمان دارویی نیاز باشد. در صورتی که آفت تکرار شونده دارید و یا آفتی دارید که پس از ۱۴ روز بهبود پیدا نمی کند، توصیه می شود به دندانپزشک مراجعه کنید.
یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از بروز آفت های دهانی درمان شرایط زمینه ای آنها است. مهم تر از همه اینکه، ترمیم دنچر یا پروتزهای مصنوعی یا ترمیم دندان شکسته است. در صورتی که محرک اصلی غذاهای داغ و پر ادویه هستند، یا حتی گلوتن موجود در غذای شما، اگر مبتلا به بیماری سلیاک هستید، تغییرات در رژیم غذایی می تواند کمک کننده باشد. پرهیز از خوراکی هایی مانند آناناس، گریپ فروت، پرتقال، یا لیمو، همینطور آجبل ها، و چیپس نیز مؤثر هستند. در عوض غلات سبوس دار و میوه ها و سبزیجات قلیایی (غیر اسیدی) را انتخاب کنید. یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و روزانه یک مولتی ویتامین مصرف کنید.
سعی کنید از حرف زدن حین جویدن غذا خودداری کنید تا از گاز گرفتن تصادفی بافت داخل دهان خودداری کنید. از جویدن آدامس خودداری کنید. کاهش استرس و حفظ بهداشت مناسب و صحیح دهانی با استفاده روزانه از نخ دندان و مسواک زدن پس از وعده های غذایی نیز می تواند کمک کننده باشد. در نهایت، به مقدار کافی بخوابید و استراحت کنید. این نه تنها از بروز آفت های دهان، بلکه بسیاری از بیماری های دیگر جلوگیری می کند.
برخی افراد متوجه شده اند پرهیز از استفاده از مسواک های دارای فرچه های سفت و دهانشویه های حاوی سدیم لوریل سولفات نیز کمک کننده است.
در مواقعی که به نظر می رسد در برخی افراد استرس محرک بروز آفت های دهانی باشد، حتی تکنیک های مدیریت استرس نیز ممکن است مفید و کمک کننده باشند. برخی از علل احتمالی اجتناب ناپذیر هستند، اما در صورتی که بروز مکرر آفت های دهانی مرتبط با شرایط پزشکی خاص را تجربه می کنید، ممکن است لازم باشد با پزشک خود گفتگو کنید.